Μπακακλάν:Η δίκη του αιώνα ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι γαλλικές αρχές μετέφεραν στο δικαστήριο τους κατηγορούμενους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν. Το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Κατά την επίθεση, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν. Σχεδόν έξι χρονιά μετά, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 ισλαμιστές τρομοκράτες αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας 350

Όσοι έζησαν τον εφιάλτη και κατάφεραν να ξεφύγουν ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όπως λένε, μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους.

«Οι δράστες πήραν τα καλάσνικοφ και σκότωσαν 130 άτομα. Δολοφόνησαν νέους άνθρωπους. Οι φίλοι μου και εγώ πήγαμε να πιούμε μια μπύρα, να ακούσουμε ροκ εν ρολ. Τι λάθος κάναμε, τι λάθος έκαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Τίποτα, απλά τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν. Όχι, μου είναι αδύνατο να προχωρήσω. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε ο Τιερί Μαιλότ, επιζήσας της επίθεσης.

Στο εδώλιο κάθονται 20 κατηγορούμενοι. Από τους 20, μόνο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συμμετείχε ενεργά στα πολύνεκρα χτυπήματα. Κατηγορείται πως μετέφερε με το αυτοκίνητό του τους τρομοκράτες στα σημεία των επιθέσεων, ενώ τους βοήθησε να παρασκευάσουν την εκρηκτική ύλη.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι υπόλοιποι 19 τους βοήθησαν έμμεσα. Εξ’ αυτών οι 6 δικάζονται ερήμην. Η αστυνομιά εκτιμά πως κρύβονται στη Συρία ή το Ιράκ.

 

Στη δίκη συμμετέχουν 1.800 ως πολιτικοί ενάγοντες και 300 δικηγόροι, ενώ προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 9 μήνες. Η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 9 μήνες.