Σοκ στη διεθνή κοινότητα από τη θανάτωση 1400 δελφινιών σε μια μέρα στις Νήσους Φερόες

Ακόμα και οι ντόπιοι «σοκαρίστηκαν» από το φετινό κυνήγι δελφινιών στις Νήσους Φερόες, το οποίο έσπασε κάθε ρεκόρ με τη θανάτωση 1.400 θηλαστικών σε μία μέρα.

Το μεγάλο κοπάδι λευκόπλευρων δελφινιών (Leucopleurus acutus) οδηγήθηκε από βάρκες και τζετ σκι στο Σκάλαμποτνουρ, το μεγαλύτερο φιορθ του αρχιπελάγους των Φερόων στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου θανατώθηκαν με λόγχες μέχρι που δεν έμεινε ούτε ένα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ζωντανά δελφίνια να χτυπιούνται σε μια θάλασσα βαμμένη κόκκινη, καθώς οι κυνηγοί τεμαχίζουν τα νεκρά ζώα για να μοιράσουν το κρέας στους κατοίκους.

Στις Φερόες Νήσους, αυτόνομη κτήση της Δανίας, το κυνήγι δελφινιών και φαλαινών είναι παράδοση αιώνων την οποία πολλοί θεωρούν κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητάς τους.

Περίπου 600 ρινοδέλφινα πιάνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι αριθμοί των λευκόπλευρων δελφινιών είναι συνήθως πολύ μικρότεροι, μόλις 35 το 2020 και 19 το 2020.

Σύμφωνα με τον Μπγιάρνι Μίκελσεν, θαλάσσιο βιολόγο στις Φερόες, το φετινό κυνήγι ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ σύμφωνα με αρχεία που τηρούνται από τον 19ο αιώνα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1.200 δελφίνια το 1940.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Ένωσης Φαλαινοθήρων των Φερόων, Όλαβουρ Σιούρνταμπεργκ, παραδέχτηκε μιλώντας στο BBC πως το φετινό κυνήγι «ήταν μεγάλο λάθος».

«Όταν εντοπίστηκε το κοπάδι, νόμιζαν ότι ήταν μόνο 200 δελφίνια» είπε ο Σιούρνταμπεργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην αιματοβαμμένη επιχείρηση.

«Οι περισσότεροι έχουν σοκαριστεί με αυτό που συνέβη».

Επισήμανε πάντως ότι το κυνήγι ήταν νόμιμο καθώς είχε λάβει έγκριση από τις τοπικές αρχές. Το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών πραγματοποιείται σε μη εμπορική βάση και σε επίπεδο κοινότητας.

Οι κυνηγοί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης για τη θανάτωση των δελφινιών, κατά την οποία μια ειδικά σχεδιασμένη λόγχη χρησιμοποιείται βυθίζεται στον νωτιαίο μυελό του κήτους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ο θάνατος των δελφινιών είναι γρήγορος και ανώδυνος, καθώς τα θηλαστικά θανατώνονται μπροστά στους συγγενείς τους σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες.

Στον απόηχο του σκανδάλο, ο Δανός βουλευτής επισκέφθηκε το φιορδ του Σκάλαμποτνουρ για να μιλήσει με τους κατοίκους.

«Ο κόσμος είναι έξαλλος» είπε.