Ελλάδα και Γαλλία προχώρησαν στη σύναψη σημαντικής αμυντικής συμφωνίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον συσχετισμό δυνάμεων. 

 Επεσαν οι υπογραφές για τις φρεγάτες 

 Η αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Βellhara (με τη δυνατότητα απόκτησης μιας ακόμη) συνοδεύεται από ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς το συσχετισμό δυνάμεων, σε συνδυασμό με την προμήθεια αεροσκαφών Rafale και του εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο Viper.

Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Για τολμηρό βήμα Ελλάδας και Γαλλίας έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Εμ. Μακρόν να τονίζει πως η συμφωνία ενδυναμώνει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο κρατών. Τι προβλέπει η συμφωνία.

Η ενδυνάμωση του ελληνικού στόλου σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί το ένα σκέλος της συμφωνίας. Το άλλο είναι η λεγόμενη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που ουσιαστικά ενεργοποιεί σχετικό άρθρο της σύμβασης της Ε.Ε.. Καθιστά τη Γαλλία βασικό παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο ενώ η Ελλάδα αποκτά τον κυριαρχικό ρόλο της και ως χώρα και ως σύνορο της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλώντας και οι δύο για το κοινό όραμα που αφορά στην Ευρώπη συνολικά ενδυναμώνοντάς την και στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του ρόλου της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παίρνοντας τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία και σημείωσε ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει τη σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  Μετά τα 24 Rafale η Ελλάδα αποκτά τρεις συν μία φρεγάτες Bellhara, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπογράφηκε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Συνέχισε τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν τη βούληση να εντατικοποιήσουν αυτή τη σχέση καθώς τα διακυβεύματα είναι μεγάλα.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.