Home Ταξίδια Στην Πίνδο, λοιπόν, εκεί όπου η εναλλαγή των χρωμάτων μαγεύει

Στην Πίνδο, λοιπόν, εκεί όπου η εναλλαγή των χρωμάτων μαγεύει

by bot

Στην Πίνδο, λοιπόν, εκεί όπου η εναλλαγή των χρωμάτων μαγεύει

«Οι χρωματικές αντιθέσεις στα δάση της Πίνδου προκαλούν συχνά την έκπληξη των εκδρομέων, που τα παρατηρούν με ευλάβεια, καθώς δεν μιλάμε μόνο για απέραντα δάση φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων που μαγνητίζουν τη ματιά, διεγείροντας τις αισθήσεις μας με αυτόν τον γλυκό, μονότονο τρόπο που έχουμε συνηθίσει, αλλά για μια πραγματικά ξεχωριστή εκτόνωση της φύσης» λέει ο Αποστόλης Τσιμπανάκος, λάτρης των βουνών, εξερευνητής και επικεφαλής του φιλόδοξου πρότζεκτ Pindus Trail.

 

«Η έκταση της είναι τόσο μεγάλη που καλύπτει σχεδόν όλο τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδας, από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι και τον Γράμμο στα Β.Δ. σύνορα της χώρας, στολίζοντας με τα βουνά της την δυτική πλευρά της χώρας.

Κάθε εποχή ξεδιπλώνει τις χάρες της και φανερώνει με διάφορους θαυμαστούς μηχανισμούς τους τρόπους που επιβιώνει και εξελίσσεται το ευαίσθητο αυτό και κατά τόπους σπάνιο οικοσύστημα.

Το φθινοπωρινό τοπίο ξεχωρίζει δημιουργώντας μοναδικές εικόνες για τους ρομαντικούς φυσιολάτρες και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσμένουν καρτερικά κάθε χρόνο την εμφάνιση του. Είναι πράγματι μια συναρπαστική εποχή, γεμάτη συγκινήσεις για όσους ζουν ή επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στην ορεινή φύση.

Για μας που έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρούμε τις εναλλαγές από κοντά είναι ένα Θείο δώρο! Εκτός από τις μαγευτικές εικόνες που αντικρίζεις σε κάθε φευγαλέα ματιά, έρχεται να μας θυμίζει πως υπάρχει κάτι ανώτερο από την δική μας δημιουργική φαντασία, κάτι αξιολάτρευτο και κυριολεκτικά απερίγραπτο.

Μια μεγάλη ποικιλία ζωηρών δέντρων, καρποφόρων και μη, και δεκάδες είδη θάμνων προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον χειμώνα, αλλάζοντας διαρκώς χρωματισμούς από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και τα τέλη του Νοέμβρη, προσπαθώντας να εκτείνουν το δικό τους έδαφος μέσα στα πυκνά κωνοφόρα δάση και στις κοιλάδες της οροσειράς.

Με την απότομη μετακίνηση του πληθυσμού από τα ορεινά της Πίνδου στις πόλεις και τη μείωση της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας που έχει επέλθει εδώ και τέσσερις δεκαετίες άρχισαν να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερα κωνοφόρα δέντρα, κυρίως έλατα και πεύκα που αναπτύσσονται σκεπάζοντας με γοργούς ρυθμούς τις βουνοπλαγιές κάθε ορεινού συγκροτήματος της Πίνδου, προσδίδοντας μια αίγλη στη δασική ζώνη που περιβάλλει κάθε της βουνό.

Φθινόπωρο στα Ζαγοροχώρια

Όχι πως μια βόλτα με το αυτοκίνητο δεν θα σου δείξει τη μαγεία του φθινοπώρου, όπου κι αν ταξιδέψεις, αλλά αν δεν το μυρίσεις, δεν το αγγίξεις, σίγουρα έχεις χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της επαφής με αυτό. Παρατηρώντας την φύση το Φθινόπωρο, όπως και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, μπορούμε να καταλάβουμε πως η ίδια λειτουργεί και συντηρείται με τους αξιοθαύμαστους για τη δική μας νόηση τρόπους και καταφέρνει με απόλυτη συνέπεια να μας αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής.

Έτσι κι αλλιώς είμαστε κομμάτι αυτής της φύσης που μας περιτριγυρίζει και θα χρειαστεί σίγουρα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα δέντρα, τα φυτά και κάθε είδος ή στοιχείο που ευδοκιμεί σε αυτήν μαζί με εμάς.» λέει ο κ. Τσιμπανάκος.

ΠΗΓΗ 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024