Pandora Papers. Σακίρα και Κλόντια Σίφερ μεταξύ των δισεκατομμυριούχων με εμπλοκή στο τεράτιο οικονομικό σκάνδαλο

Γράφει η Ντιάνα Καρτζαγκούλη/ Το Βήμα

Ανάμεσα σε βαθύπλουτους βασιλείς, επιτυχημένους επιχειρηματίες και ισχυρούς πολιτικούς άνδρες που εμπλέκονται στο τελευταίο μεγάλο, διεθνές οικονομικό σκάνδαλο, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς, στενοί συνεργάτες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β ́ της Ιορδανίας, αλλά και περισσότεροι από 130 δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο, φιγουράρουν και δύο ονόματα από το στερέωμα της μόδας και της μουσικής που έχουν προκαλέσει αίσθηση. Το ένα είναι αυτό της Κλόντια Σίφερ και το άλλο της Σακίρα.

Οι δύο γυναίκες, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει, η καθεμία στον τομέα της, επί σειρά ετών, κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων μέσω offshore εταιρειών που έχουν ιδρύσει σε φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη. Μέσω των δικηγόρων τους βεβαίως έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκονται σε οποιοδήποτε σκάνδαλο, αλλά…

Η Κλόντια Σίφερ που καθιέρωσε το fashion brand Guess όταν επελέγη ως το πρόσωπο της διαφημιστικής του εκστρατείας,  μούσα του Καρλ Λάγκερφελντ και ένα από τα «χρυσά» κορίτσια του Τζιάνι Βερσάτσε δεν μας έχει συνηθίσει σε σκάνδαλα – πάντως τα Pandora Papers φαίνεται να τη συνδέουν με έξι παράκτιες εταιρείες. Πάντοτε χαμηλών τόνων και μετρημένη – η ίδια δήλωνε ότι κοιμάται από τις 9 το βράδυ, ότι δεν της αρέσει να πηγαίνει σε πάρτι, ούτε να κάνει έντονη ζωή και ότι μόλις το 2006, σε ηλικία 36 ετών, τρύπησε για πρώτη φορά τα αφτιά της για τις ανάγκες διαφημιστικής καμπάνιας –, λίγα πράγματα γνωρίζαμε για την προσωπική της ζωή, πέρα από τη μακροχρόνια σχέση της με τον παγκοσμίου φήμης ταχυδακτυλουργό Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Η ανάμειξη των ονομάτων του απόλυτου top model των 90s και της πιο επιτυχημένης latin τραγουδίστριας στις πρόσφατες αποκαλύψεις της λίστας με τις offshore και τις μεθόδους φοροδιαφυγής των πλούσιων και διάσημων του πλανήτη έχει προκαλέσει αίσθηση στις τάξεις των θαυμαστών τους σε όλον τον κόσμο.

Σακίρα, η αγαπημένη του Μάρκες

Μέσω τριών εταιρειών στις Παρθένους Νήσους της Καραϊβικής – γνωστό φορολογικό παράδεισο – φέρεται να έχει διαπράξει φοροδιαφυγή ύψους έως και 14,5 εκατομμυρίων ευρώ η 44χρονη λιβανεζοκολομβιανή σταρ της μουσικής Σακίρα. Και μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ένας δικαστής στην Ισπανία, ο Μάρκο Χεσούς Xουμπερίας, πρότεινε να παραπεμφθεί σε δίκη για φόρους που δεν πλήρωσε στη χώρα το διάστημα 2012-2014. Η Σακίρα απάντησε ότι εκείνη την εποχή, παρόλο που βρισκόταν σε σχέση με τον κατά δέκα χρόνια μικρότερό της ποδοσφαιριστή της Μπαρσελόνα Ζεράρ Πικέ, ζούσε στις Μπαχάμες και απλώς επισκεπτόταν την Ισπανία.

Η σούπερ σταρ της ποπ μουσικής, η οποία με το χαρακτηριστικό λίκνισμα των γοφών της έχει εντυπωσιάσει μέχρι και νομπελίστα συγγραφέα – ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει δηλώσει ότι «κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία δεν μπορεί να τραγουδήσει και να χορέψει με τον αθώο αισθησιασμό που φαίνεται να έχει εφεύρει η Σακίρα», ενώ και σε γραπτό του εκθειάζει την τραγουδίστρια για το μουσικό της ταλέντο αλλά και για την ωριμότητά της –, θεωρείται από τις πιο ισχυρές φωνές της showbiz.

Στην εφημερίδα «The Guardian» έχει δημοσιευθεί άρθρο για την επιρροή της στις κοινωνικές αλλαγές, και ειδικά στην παιδεία, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κολομβία, αφού μπορεί να συνομιλεί για αυτό το θέμα με παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα – το περιοδικό «Fortune» τη συμπεριέλαβε το 2017 στη λίστα με τις κορυφαίες διεθνείς ηγετικές μορφές. Μοναδική άλλη εμπλοκή της με σκάνδαλα έχει να κάνει με φήμες ότι απάτησε τον πρώην σύντροφό της, Αντόνιο ντε λα Ρούα, με τον Πικέ, συμβίο της τα τελευταία 11 χρόνια, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο γιους, τους Μίλαν και Σάσα. Τελευταία λέγεται ότι έχει χωρίσει και με τον διάσημο αθλητή. Τελικά, η μικροσκοπική Σακίρα όλο μπλέκει σε νέους μπελάδες.