Farmtofork στα Μεσόγεια: Η φροντίδα μιας φάρμας που αξίζει να δούμε από κοντά

Δεν έχει περάσει καιρός από την ημέρα που επισκεφθήκαμε με τη φίλη Μαρίνα Καβαλλιεράκη (Η Μαρίνα Καβαλλιεράκη ετοιμάζει διαίτερες περιηγήσεις στα Μεσόγεια και γνωριμία με τα προϊόντα και τις παραδόσεις) τη φάρμα δύο νέων ανθρώπων στη γη της Μεσογαίας. Η φάρμα βρίσκεται δίπλα στον Ερασίνο ποταμό, με φόντο τον Πύργο του Οθωνα Ντε Λα Ρος, του άρχοντα του δουκάτου των Αθηνών. Εκείνη η πρώτη εικόνα, η πρώτη εντύπωση μαζί της, τους ανθρώπους της και τον περιβάλλοντα χώρο μας συνοδεύει σχεδόν καθημερινά και μετράμε τις μέρες που θα ξαναβρεθούμε.

Δύο νέοι άνθρωποι, ο Ανδρέας και ο Δημήτρης έχουν τολμήσει την υπέρβαση στο χώρο της παραγωγής και προσφέρουν στον καταναλωτή ό,τι πιο φρέσκο, ό,τι πιο καθαρό προϊόν που στρέφεται γύρω από τα νεαρά φρέσκα φύλλα και τα βρώσιμα λουλούδια που συχνά συνοδεύουν τις προτεινόμενες σαλάτες τους. Σημειωτέον ότι οι σαλάτες τους κοσμούν σήμερα σπουδαία εστιατόρια της Αθήνας, μεταξύ αυτών και το Δέλτα -Delta restaurant- στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Εμείς στο κτήμα ζήσαμε, έστω για λίγο σε σκηνικό πικ νικ – βγαλμένο από παλιά ταινία. Εκεί πληροφορηθήκαμε για την προσπάθειά των δύο επίμονων κηπουρών να εδραιωθούν σε έναν χώρο ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Ειδικά ο Ανδρέας, όντας αρκετά ομιλητικός – ήταν εκείνος άλλωστε που μας ξενάγησε στο κτήμα – μας είπε για τις σπουδές του στην Πληροφορική στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα πρώτα σκληρά εργασιακά χρόνια, για την μετακίνηση του στην Ολλανδία όπου εκεί συνειδητοποίησε – για πρώτη φορά ίσως; – την ανάγκη για εφαρμογή του λεγόμενου “μηδενικού αποτύπωματος”. ‘Οπως ο ίδιος μας εξήγησε, η ιδέα αφορούσε στη δυνατότητα του καταναλωτή να μπορεί να απολαμβάνει φρέσκα λαχανικά δίπλα στο σπίτι του. Κάτι βεβαίως που είναι δύσκολο να το βρει κανείς στις πόλεις. Ο Ανδρέας, έχοντας εμπνευστεί από αυτή την ιδέα, επέστρεψε στην Ελλάδα και αναζήτησε χώρο στα Εξάρχεια για να μηδενίσει την απώλεια φρεσκάδας στη …μεταφορά. Ομως οι τιμές στο νερό – ΕΥΔΑΠ – πολύ υψηλές για το βαλάντιο του Ανδρέα, λειτούργησαν αποτρεπτικά. Και κάπως έτσι ο νεαρός προγραμματιστής μετακινήθηκε στα Μεσόγεια, κοντά στη Βραυρώνα, στην περιοχή Λεύκες, σε μια εύφορη γη που αξίζει τον κόπο κάποια στιγμή να επισκεφθείτε.

Πολλές πληροφορίες, ιδιαίτερα χρήσιμες, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ανδρέα και του Δημήτρη, θα μάθετε πώς να διατηρείτε τις σαλάτες σας φρέσκιες στο ψυγείο, θα μάθετε για τα υπέροχα φύλλα μουστάρδας, θα βρείτε πληροφορίες για αρχάριους…καλλιεργητές – αν φυσικά θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ή το ταλέντο σας και πολλές χρήσιμες συμβουλές για έναν άλλο, απλό πλην σημαντικό τρόπο διατροφής.

Εμείς ήδη πήραμε μια υπέροχη γεύση και ελπίζουμε να επισκεφτούμε πολύ σύντομα τον χώρο για να αναπνεύσουμε, αλλά και για να αγοράσουμε φρέσκες, ολόφρεσκες σαλάτες. Ισως και λίγα αυγά από τον Δημήτρη ή άλλα ζαρζαβατικά.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Ανδρέα και τον Δημήτρη, μια καλή ιδέα είναι η Φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα τους. Εκεί ίσως βρείτε καποιες εκδηλώσεις που μπορεί να σας αρέσουν.

τηλ.

διεύθυνση
Λεύκες Δεξανάς Μαρκόπουλο Αττικής Τ.Κ. 19003
ιστοσελίδα
info@farmtofork.gr
Ο πύργος του Όθωνα Ντε Λαρος

Η φάρμα του Ανδρέα και του συνεργάτη του Δημήτρη ακούει στο όνομα  Farmtofork

Τί γνωρίζετε για τα baby leaves;

Tα νεαρά φρέσκα φύλλα είναι ιδανικά για να ετοιμάζετε με ευκολία πράσινα πιάτα κάθε μέρα, αλλά και για να εντυπωσιάσετε συνδυάζοντάς τα σε σαλάτες για ένα επίσημο μπουφέ ή ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι.Τα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.Αποτελούν συνδυασμό τόνωσης και ευεξίας καθώς έχουν μεγάλη διατροφική αξία.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Ακόμα βοηθούν το πεπτικό και το σκελετικό μας σύστημα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και, επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, εξομαλύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Σημαντική παρουσιάζεται να είναι η επίδραση των φυλλωδών λαχανικών και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ευνοούν τη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθυστερώντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Επιπλέον, τα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν άφθονες βιταμίνες, και ειδικά φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, καθώς και μέταλλα όπως μαγγάνιο και χρώμιο.

Ποια είναι η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά;

Παρατηρήστε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα την περιεκτικότητα των baby leaves σε θρεπτικά συστατικά:

Συστατικό Περιεκτικότητα
(ανά 100γρ προϊόντος)

Θερμίδες 15 – 30 Kcal
Πρωτεΐνες 1,2 – 2,9 gr
Υδατάνθρακες 2,2 – 3,9 gr
Λιπαρά 0,2 – 0,7 gr
Φυτικές ίνες 0,9 – 2,2 gr
Κάλιο 160 – 370 mg
Νάτριο 5 – 9 mg
Βιταμίνη C 10– 28 mg
Φολικό οξύ 40 – 200 mg

Η περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι η βέλτιστη όταν τα λαχανικά καταναλώνονται φρέσκα και ωμά.

Πώς καλλιεργούνται τα baby leaves;

Τα Baby Φύλλα σπέρνονται μηχανικά σε υψηλές πυκνότητες και συγκομίζονται μηχανικά στο ιδανικό στάδιο ανάπτυξης τους.Η καλλιέργεια είναι πλήρως ελεγχόμενη σε όλα της τα στάδια: επιλογή των παραδοσιακών σπόρων, προετοιμασία αγρού, συνθήκες σποράς, άρδευση, καλλιεργητικές φροντίδες, συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, συγκομιδή, συσκευασία και αποστολή στους πελάτες.

H συγκομιδή τους πραγματοποιείται με ειδικό ερπυστριοφόρο μηχάνημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή κοπή, η ποιότητα και η φρεσκάδα των προϊόντων.

Δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή βιολογικά λιπάσματα, αλλά ούτε και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τα baby leaves μετά την συγκομιδή τους, παραδίδονται στους καταναλωτές τους άμεσα εντός λίγων ωρών.

Φροντίδα του εδάφους στην φυσική καλλιέργεια

H φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιεί χημικά ή βιολογικά λιπάσματα, παρά μόνο λειτουργεί με τους φυσικούς μηχανισμούς της γης. Ουσιαστικά τρέφουμε τους φυσικούς οργανισμούς δηλαδή τους μικροοργανισμούς του εδάφους (βακτήρια, έντομα, πρωτόζωα, μύκητες κ.α ) και εκείνοι τροφοδοτούν το χώμα με πλούσια φυσικά συστατικά. Έτσι οι καρποί απορροφούν τα μέγιστα συστατικά της φύσης είναι πεντανόστιμοι και υγιεινοί.

Καταπολέμηση Ζιζανίων στην φυσική καλλιέργεια

Στην συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται χημικά για την καταπολέμηση των ζιζανίων πριν την σπορά. Αυτό καταστρέφει την γη και μακροπρόθεσμα προκαλεί ερημοποίησή της. Παράλληλα οι σπόροι που αναπτύσσονται σε αυτό το  έδαφος είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Εμείς προστατεύουμε τις καλλιέργειες μας από τα ζιζάνια, χειροκίνητα. Δεν χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα και οποιοδήποτε άλλο χημικό συστατικό.

Χρήση Παραδοσιακών Σπόρων στην φυσική καλλιέργεια

Χρησιμοποιούμε σπόρους από φυσική διαστάυρωση και όχι GMO σπόρους. Οι φυσικοί σπόροι προέρχονται από ανοιχτή επικονίαση προσφέροντας τα μέγιστα και βέλτιστα χαρακτηριστικά στο σπόρου. Από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους (GMO) δημιουργούνται ανθεκτικά βακτήρια που ενδέχεται να συσσωρεύονται στον οργανισμό και να προκαλούν αλλεργίες, ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Επίσης προκαλείται εξάλειψη σε είδη εντόμων και φυτών, αλλά και διάφορα άλλα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Μέθοδος Σποράς στην φυσική καλλιέργεια

Σπέρνουμε παντού χωρίς κενά, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την γη και την ευημέρια των μικροοργανισμών, αποφεύγοντας παράλληλα την νέκρωση της γης. Με αυτήν την μέθοδο εξοικονομούμε επίσης και χωρητικότητα εδάφους, γεγονός πολύ ουσιαστικό στην εποχή μας, καθώς αποτρέπει φαινόμενα καταστροφής περαιτέρω φυσικών τοπίων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών σε καλλιέργεια.

Εξοικονόμηση Πόρων στην φυσική καλλιέργεια

Λόγω της καλυπτικότητας της σποράς στο έδαφος εξασφαλίζουμε εξοικονόμηση του νερού κατά 5 τουλάχιστον φορές. Δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα καλλιέργειας που καταναλώνουν ενέργεια (πλατφόρμες, καλλιεργητές κα). Παράλληλα, η μικρή μας απόσταση από την πόλη (<50χλμ) μας εξασφαλίζει την άμεση, μη κοστοβόρα ενεργειακά αλλά και χρονοβόρα διάθεση των προιόντων μας στους πελάτες μας.

 

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι μία όμορφη και ιδιαίτερη ποικιλία προϊόντων η οποία θέλει πολύ στοργή και φροντίδα για να δημιουργηθεί και απαιτεί αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας. Από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, μέχρι τη μακρινή Κίνα και τη Μεσοποταμία, αμέτρητοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια στην κουζίνα τους. Η συνύπαρξη των λουλουδιών με τα τρόφιμα, όμως, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν και τώρα επανέρχεται!Το να προσθέσετε λουλούδια στο φαγητό σας μπορεί να είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να προσθέσετε χρώμα, γεύση και κάτι το διαφορετικό. Μερικά είναι πικάντικα, ενώ άλλα είναι αρωματικά. Η ποικιλία τους σε γεύσεις είναι εκπληκτική.Πολλοί τύποι λουλουδιών είναι εδώδιμα και παρέχουν έναν πλούτο βασικών θρεπτικών συστατικών απαραίτητα για την καλή υγεία, ωστόσο, επειδή ορισμένες ποικιλίες λουλουδιών, όπως η δακτυλίς και ο κρόκος, είναι δηλητηριώδη θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αναζητώντας ασφαλή βρώσιμα λουλούδια είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, καθώς και να προσθέσετε μια βουτιά πολυχρωμίας στα γεύματά σας.

Ποια άνθη καταναλώνουμε ευρέως στην καθημερινότητά μας;

Κάποια άνθη φυτών, βέβαια, τα τρώμε σαν λαχανικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, πχ. την αγκινάρα ή το κουνουπίδι. Άλλα τα πίνουμε ως αφεψήματα, όπως το χαμομήλι και το τίλιο, ενώ άλλα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν καρυκεύματα πχ. τη ρίγανη ή το δυόσμο. Επίσης μην ξεχνάμε τους γνωστούς κολοκυθοανθούς ή το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, που οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή.

Ποια άνθη είναι τελικά βρώσιμα;

Ο ανθός της μπεγκόνιας, το elderflower, και οι βρώσιμες ορχιδέες είναι ορισμένα από τα βρώσιμα λουλούδια τα οποία συναντάμε, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ακακία, η αμυγδαλιά, η βιολέτα, το γεράνι, το γιασεμί και το γαρίφαλο, ο ιβίσκος και η καλέντουλα, αλλά και η λεβάντα και οι λεμονανθοί είναι ορισμένα ακόμα. Συνεχίζουμε με τη μηλιά και το νεροκάρδαμο, τις παπαρούνες, την πασχαλιά και την πορτοκαλιά. Ολοκληρώνουμε τη σύντομη λίστα μας με το χαμομήλι, το χρυσάνθεμο και τα άνθη της ροδακινιάς και της πορτοκαλιάς και αφήνουμε για το τέλος δύο γνωστά αγαπημένα λουλούδια τα οποία βάζουμε στο τραπέζι μας συχνά-πυκνά: εκείνα της αγκινάρας και της κολοκυθιάς!

Βρώσιμα Λουλούδια και θρεπτικά συστατικά!

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι δημοφιλή για τα θρεπτικά συστατικά τους, αφού πολλά από αυτά, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κάτι το οποίο μαρτυρούν οι υπέροχες αποχρώσεις τους) πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Τα  περισσότερα λουλούδια παρέχουν βιταμίνη C ουσία που βοηθά την αποτροπή των λοιμώξεων. Ένα φλιτζάνι ωμή μπουράντζα, για παράδειγμα, αποδίδει 31,2 mg βιταμίνης C. Το λουλούδι τροπαίολο  είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης C, 10 φορές περισσότερο από το μαρούλι, σύμφωνα με το «Vineyard Gazette», το τροπαίολο παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Ένα φλιτζάνι κολοκυθοανθών προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών καλύπτοντας το 28 τοις εκατό της ημερήσιας κατανάλωσης των γυναικών και το 21 τοις εκατό των αντρών. Επίσης, τα ροδοπέταλα παρέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, και η λεβάντα  μια καλή πηγή βιταμίνης Α.

Πολλοί τύποι βρώσιμων λουλουδιών, όπως το χρυσάνθεμο, δίανθος και βιόλα, περιέχει μια καλή δόση  καλίου. Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθάει στην καλή καρδιά και τη λειτουργία των μυών. Ένα φλιτζάνι μπουράντζα παρέχει περίπου 3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, η οποία είναι ελαφρώς περισσότερο από το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών των ανδρών και το ένα πέμπτο των γυναικών. Ο  σίδηρος βοηθά το σώμα σας να έχει ενέργεια και προωθεί την κανονική μεταφορά οξυγόνου.