Γλασκώβη, κλιματική αλλαγή: Εκατό και πλέον ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Περισσότεροι από 100 ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αξιοποιώντας 19 δισ. δολάρια δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων.
Η κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες κατά τη σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη-και η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ώρες- υποστηρίχθηκε από τους επικεφαλής χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στις εκτάσεις των οποίων βρίσκεται το 85% των δασών παγκοσμίως.
Μια σειρά από πρόσθετες κυβερνητικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η σύνοδος COP26 επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, με άμεσες, δραστικές ετήσιες μειώσεις ρύπων
Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα. Άλλοι, για παράδειγμα η Κίνα, το θεσπίζουν τώρα», ανέφερε η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στη συγκεκριμένη πολιτική, δυνάμει της οποίας επιβάλλονται τέλη στην εκπομπή CO2 προκειμένου να δοθεί κίνητρο για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Από το βήμα της συνόδου COP26 για το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε χθες συγγνώμη για το γεγονός ότι ο προκάτοχός του έβγαλε τις ΗΠΑ εκτός μάχης στα ζητήματα του κλίματος, αποσύροντας την υπογραφή της χώρας από τη συνθήκη των Παρισίων. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία», είπε ο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή «απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη όπως τη γνωρίζουμε».
Πέντε αιτήματα
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι άλλοι ακτιβιστές που παρακολουθούν τις εργασίες της συνόδου, αναμένοντας έργα που να ταιριάζουν με τη βαρύτητα των επίσημων λόγων, δημοσιοποίησαν έναν κατάλογο με βάση τον οποίο μπορεί να κριθεί η επιτυχία ή όχι της διεθνούς διάσκεψης.
Δραματικές προοπτικές
Λίγες ώρες μετά την ανάρτησή του, το κείμενο των αιτημάτων είχε συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Ωστόσο καθένα από αυτά τα σημεία προσκρούει σε σοβαρές δυσκολίες, με πρώτο το αίτημα για μείωση των ρύπων ώστε να τηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού. Τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και ηγέτες, όπως ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισαν ότι με τις παρούσες δεσμεύσεις οδεύουμε για αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για δραματική προοπτική, όπως αποτυπώνεται στις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν σε αβίωτες συνθήκες στα τέλη του αιώνα μπορεί να προσεγγίσει τα 3 δισεκατομμύρια.
Η χώρα που παράγει τους περισσότερους ρύπους, η Κίνα, έχει παραμείνει στάσιμη στις δεσμεύσεις του 2015, με βάση τις οποίες οι ρύποι της θα συνεχίσουν να αυξάνονται ώς το 2030, ενώ ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν παρευρίσκονται στη σύνοδο. Καμία ουσιαστικά νέα δέσμευση δεν έχει παρουσιάσει η Ρωσία και η Αυστραλία, ενώ οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να πείσουν ότι συμμετέχουν δυναμικά στην κοινή προσπάθεια, αφού το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης που εισηγείται ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει κολλημένο στο Κογκρέσο. Αμερικανοί ακτιβιστές κατά των ορυκτών καυσίμων, που διαδήλωσαν στη Γλασκώβη, επισήμαναν ότι τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξη της θητείας του Τζο Μπάιντεν έχουν εγκριθεί 2.500 άδειες εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, τόσες όσες ενέκρινε η κυβέρνηση Τραμπ σε ένα χρόνο. Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, πάντως, η απόσυρση του Τραμπ από τη συμφωνία των Παρισίων αποδείχθηκε ιδιαίτερα βλαβερή για τους κλιματικούς στόχους. «Δεν θα έπρεπε κανονικά να ζητάω συγγνώμη, αλλά ζητάω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη μονομερή ενέργεια του προκατόχου του. Σε άλλα νέα της συνόδου, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έδωσε μια ειλικρινή συμβουλή στους πολίτες που επιθυμούν να δουν αλλαγές στην κλιματική πολιτική. «Τι μπορείτε να κάνετε; Να κάνετε τη ζωή πραγματικά δύσκολη σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε ηγέτη που δεν κάνει όσα χρειάζεται. Πρέπει όλοι να δεχθούμε πολύ μεγαλύτερη πίεση και πολύ πιο σύντομα».