H πόλη της Β. Ιρλανδίας που τιμά τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Σάμιουελ Μπέκετ

Ένα από τα πιο επιφανή «παιδιά» της, τον Όσκαρ Ουάιλντ, τιμά η πόλη Ενισκίλεν (Enniskillen) στη Βόρεια Ιρλανδία, αντλώντας έμπνευση από μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες του: τον Ευτυχισμένο πρίγκιπα. 150 χρυσαφένια χελιδόνια έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα κτίρια της πόλης, παραπέμποντας στο χελιδόνι του παραμυθιού, που βοήθησε τον πρίγκιπα να μοιράσει τα τιμαλφή του στους φτωχούς.

Ο Ουάιλντ φοίτησε από το 1864 έως το 1871 στο σχολείο της πόλης και λέγεται ότι εμπνεύστηκε τον Ευτυχισμένο πρίγκιπα από τη θέα που είχε από το δωμάτιό του σε ένα άγαλμα.

Όμως η πόλη Ενισκίλεν τιμά και έναν άλλο μεγάλο συγγραφέα που πέρασε από εκεί: τον Σάμιουελ Μπέκετ, που φοίτησε στο ίδιο σχολείο από τα 14 έως τα 17 του χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, 64 λευκά και μαύρα τετράγωνα σκακιέρας τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα εσωτερικά σημεία της πόλης, παραπέμποντας στην αγάπη του Μπέκετ για το σκάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 στην πόλη πραγματοποιούνται κάθε χρόνο φεστιβάλ αφιερωμένα στους Όσκαρ Ουάιλντ και Σάμιουελ Μπέκετ.

πηγη