Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρακινού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ- Καντίμι βγήκε αλώβητος από απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε με drone, παγιδευμένo με εκρηκτικά.

Τo drone είχε στόχο την κατοικία του πρωθυπουργού στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, τα ξημερώματα της Κυριακής. Πληροφορίες του Associated Press κάνουν λόγο για δύο drone με εκρηκτικά. Επτά μέλη της ασφάλειάς του τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με δύο Ιρακινούς αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Είμαι καλά και ανάμεσα στους ανθρώπους μου», έγραψε στο Twitter ο αλ-Καντίμι λίγο μετά την επίθεση και έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση «για χάρη του Ιράκ». Αργότερα, εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, καθισμένος πίσω από γραφείο, ήρεμος και συγκροτημένος. «Οι άνανδρες επιθέσεις με ρουκέτες και drone δεν χτίζουν πατρίδες και δεν χτίζουν το μέλλον», δήλωσε.

Ένα drone με εκρηκτικά επιχείρησε να πλήξει την οικία του αλ-Καντίμι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κάτοικοι της Βαγδάτης άκουσαν μία έκρηξη και στη συνέχεια πολλούς πυροβολισμούς, από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται πρεσβείες και κυβερνητικά γραφεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας «παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με αυτή την αποτυχημένη απόπειρα», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Εικόνες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA έδειχναν ζημιές σε κάποια τμήματα της πρωθυπουργικής κατοικίας και σε ένα SUV. Οι αρχές συνέλλεξαν υπολείμματα του drone, τα οποία θα εξεταστούν, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

«Είναι νωρίς να πούμε ποιος διέπραξε την επίθεση. Ελέγχουμε τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών και περιμένουμε τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του 54χρονου Ιρακινού πρωθυπουργού. «Αυτή η προφανής τρομοκρατική ενέργεια, την οποία καταδικάζουμε ισχυρά, στόχευε στην καρδιά του ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας, καθώς διερευνούν αυτή την επίθεση», συμπλήρωσε.

Η επίθεση έγινε σε μια περίοδο εντάσεων στο Ιράκ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου. Παραστρατιωτικές οργανώσεις, που πρόσκεινται στο Ιράν, αμφισβητούν τα αποτελέσματα.

Υποστηρικτές τους που διαδήλωναν την Παρασκευή συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κοντά στην Πράσινη Ζώνη. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χημικά και πυροβολισμούς, με συνέπεια τουλάχιστον ένας διαδηλωτής να χάσει τη ζωή του.