Το plan B της κυβέρνησης για τον κορονοιό. 

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορονοιού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο να βγάλει από το συρτάρι  δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση.

Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID.

β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά.

γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.

 Πολλά βεβαίως θα κριθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ, από τυχόν αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, του δείκτη θετικότητας και φυσικά από την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως και την επόμενη εβδομάδα να δούμε μια επιπεδωση στις καμπύλες, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκομαστε στην κορύφωση της πανδημίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ