Μάριος Λαζανάς* “Η ανοσία της αγέλης απέτυχε ως μοντέλο”

Ο κ. Λαζανάς στο πρώτο μέρος της συζήτησης υπογράμμισε ότι η «ανοσία της αγέλης» δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα ως μοντέλο, δίνοντας το παράδειγμα της Σουηδίας. Αν τεθεί ως στόχος η «ανοσία της αγέλης», ενδεχομένως θα υπάρξουν περισσότερα θύματα, δεδομένου ότι εφόσον αφεθούν οι πολίτες να νοσήσουν θα αυξηθούν οι νοσηλείες, η χρήση ΜΕΘ και η θνητότητα.

Ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν καταγράφει πάνω από 245 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο με 5 εκατομμύρια θανάτους. Αν κάνεις συγκρίνει την πανδημία COVID-19 με την πανδημία της λοίμωξης HIV (AIDS) θα διαπιστώσει ότι στα 40 χρόνια που έχουν συμπληρωθεί, έχουν καταγράφει 33 εκατομμύρια θάνατοι.

Άρα, οι θάνατοι της πανδημίας COVID-19 είναι πολλαπλάσιοι χρονικά από την πανδημία του AIDS.

Η Ελλάδα προσεγγίζει τα 800.000 κρούσματα και 16.500 θανάτους, δηλαδή μια μικρή πόλη στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τον COVID-19.

Εν όψει του τετάρτου κύματος της πανδημίας και το στέλεχος «Δέλτα» που είναι εξαιρετικά μολυσματικό, καθημερινά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κρούσματα, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν μικρότερο ποσοστό κρουσμάτων χάρη στον εμβολιασμό. Διαχρονικά έχει καταγραφεί ότι οι εμβολιασμοί εξαφανίζουν τις πανδημίες με παράδειγμα στην πρόσφατη ιστορία την ασθένεια της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας.

 Τόνισε ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είχε καθιερωθεί με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τη συναίνεση παιδιάτρων και γονέων, δηλαδή είχαν μια καθολική αποδοχή. Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι όπου οι εμβολιασμοί δεν ήταν απόλυτα σωστοί, εμφανίστηκαν επιδημίες όπως με την περίπτωση της ιλαράς. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς του COVID-19, έχουν διενεργηθεί 7 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα συγκεκριμένα 6,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Παρατηρείται μια υστέρηση στους εμβολιασμούς στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, τα οποία είναι ευάλωτα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Επίσης, υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια υπό τον φόβο ότι οι νέες γυναίκες δεν θα μπορέσουν να τεκνοποιήσουν ή θα έχουν πρόωρες αποβολές.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι έχει αποδειχθεί από επιστημονικές εργασίες ότι ο εμβολιασμός δεν προδιαθέτει τις αποβολές, δεν προδιαθέτει σε βλάβες στο έμβρυο. Αντίθετα, ο εμβολιασμός προστατεύει και το έμβρυο και το νεογνό. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός δεν προσβάλλει τα σπερματοζωάρια των ανδρών και δεν έχει καμία δράση το εμβόλιο στο DNA. Τόνισε στο σημείο αυτό την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης στους μαιευτήρες και τα νεαρά ζευγάρια.

Στη συνέχεια ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε στην ηθική υποχρέωση όλων μας και κυρίως όλων όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομία, πυροσβέστες.

Σχετικά με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής βάσει ερευνών που πρόσφατα διεξήχθησαν στο Ισραήλ και τα άτομα που λαμβάνουν την τρίτη δόση έχουν 8-10 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από όσους έχουν λάβει δύο δόσεις και 20-25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει άμεση σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ο κ. Λαζανάς σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόνισε ότι ανά κατηγορίες πρέπει να εξεταστούν οι ενδοιασμοί και τα προβλήματα των ανθρώπων ως προς τον εμβολιασμό και να προσεγγιστούν κατάλληλα (πχ ηλικιωμένοι, Ρομά, νέοι).

Οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που είναι ανεξάρτητες πρέπει να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις ειδικότητες των γιατρών και να τους πείσουν γιατί πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πείσουν τους ασθενείς τους. Οι φαρμακοποιοί επίσης, μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή ώστε να πείσουν τα άτομα να εμβολιαστούν. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να εφαρμοστεί με προσοχή, κυρίως σε κατηγορίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος ο κ. Λαζανάς έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την κομματική συναίνεση για την επίτευξη του στόχου.

Σχετικά με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής βάσει ερευνών που πρόσφατα διεξήχθησαν στο Ισραήλ και τα άτομα που λαμβάνουν την τρίτη δόση έχουν 8-10 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από όσους έχουν λάβει δύο δόσεις και 20-25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει άμεση σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας.

*Μάριος Λαζανάς – Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ – Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Ομίλου ΙΑΣΩ -Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Assistant Πανεπιστημίου Paris VII ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 14

Η ομιλία του κ. Λαζανά έγινε κατά τη διάρκεια ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ με θέμα: «Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ»

 

Tο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός πολιτικής και έρευνας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2013, με έδρα την Αθήνα.

Το ΔΙΚΤΥΟ στοχεύει στην επεξεργασία εφικτών προτάσεων και καινοτόμου πολιτικής στους τομείς της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και των ρευμάτων που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το διεθνές περιβάλλον και τη χώρας μας, όπως η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Το ΔΙΚΤΥΟ επιδιώκει την επικοινωνία των πρωτοπόρων ιδεών, των αναλύσεων και της έρευνας που πραγματοποιεί στο ευρύ κοινό, την πολιτική κι επιχειρηματική κοινότητα, συνδιαμορφώνοντας τον δημόσιο διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις, σε εθνικό επίπεδο.