Web Summit: Για πρώτη φορά οι γυναίκες έχουν το «πάνω χέρι» στον χώρο της τεχνολογίας

 Τάσος Οικονόμου ΕΡΤ

Το 50,5% των συμμετεχόντων στο Web Summit είναι γυναίκες, ένα σημείο ορόσημο για τη διοργάνωση αλλά και για την παρουσία τους στον πάλαι ποτέ ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνεδρίου που διοργανώνεται στη Λισαβόνα, από τους 40.2751 συμμετέχοντες που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας για να παρακολουθήσουν την τριήμερη διοργάνωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της το μεγαλύτερο ποσοστό είναι των γυναικών.

Το Web Summit παρακολουθούν διά ζώσης προσκεκλημένοι από 128 χώρες και είναι το πολυπληθέστερο event μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2019 το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν ήταν στο 46,3%.

Το 2019 είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 70.000 φίλοι της τεχνολογίας στη Λισαβόνα, δίνοντας στην πόλη μία μεγάλη οικονομική ανάσα, ιδιαίτερα στα καταστήματα εστίασης αλλά και στα εμπορικά. Στο event συμμετέχουν 1,519 startups και 872 μεγάλοι επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Web Summit: Κορυφώνεται ο «πόλεμος του metaverse» – Η απάντηση του Facebook στο «Μαρκ παραιτήσου!»

Το Facebook και το metaverse βρέθηκαν στο επίκεντρο του Web Summit, του τεχνολογικού συνεδρίου που διεξήχθη στη Λισαβόνα. Την απάντηση της εταιρείας στις κατηγορίες για αδιαφορία στη ρητορική του μίσους, αλλά και στα όσα είπε η Φράνσις Χόιγκεν στο άνοιγμα του συνεδρίου – η οποία ζήτησε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραιτηθεί – έδωσε ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας: «Οι κατηγορίες σχετικά με το αν κινούμαστε γρήγορα ή όχι για να καλύψουμε όλες τις γλώσσες με δικλίδες ασφαλείας κατά της ρητορικής του μίσους, είναι απολύτως κατανοητές. Σκοπός μας είναι να φέρουμε περισσότερη έρευνα, περισσότερη διαφάνεια και περισσότερους κανονισμούς».

Ο Κλεγκ αναφέρθηκε και στην απόφαση της Apple να περιορίσει τη διαμοίραση δεδομένων των χρηστών με δυνατότητα επιλογής τους να προβάλλονται ή όχι διαφημίσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση κερδών περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των Snap, Facebook, Twitter και YouTube το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία παλιομοδίτικη τακτική, καθώς εκμεταλλεύονται την κυρίαρχη θέση τους ως ένα από τα κορυφαία λειτουργικά συστήματα για να γίνουν τη ζυγαριά υπέρ τους. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να απαντήσουμε σε αυτή την απόφαση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής ανάπτυξης λογισμικού της Meta, Chris Cox, μιλώντας διαδικτυακά στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου, τόνισε ότι «νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση δημόσια σήμερα. Είναι δεδομένο έτσι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ερωτήματα όπως τι σημαίνει ρητορική του μίσους, πώς αυτή οδηγεί στη βία, πότε πρέπει να προστατευτεί η ελευθερία της έκφρασης είναι διαρκή και για κάθε ένα από αυτά δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση. Υπάρχει όμως διαφάνεια και προσπάθεια για συνεργασία με νομοθέτες και άλλους φορείς. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει εταιρεία τα προσεχή χρόνια και όχι μόνη της αλλά σε συνεργασία με όλη τη βιομηχανία αλλά και με εκπροσώπους του νόμου».

Ο Κρις Κοξ στο Web Summit

Στον απόηχο των όσων είπε η Φράνσις Χόιγκεν στο Web Summit, απευθύνοντας πρόσκληση παραίτησης προς τον Μαρκ Zούκερμπεργκ, ο Κοξ απάντησε ότι το Facebook δεν διοικείται μόνο από ένα άτομο και «για αυτόν τον λόγο η εταιρεία δημιούργησε το διεθνές συμβούλιο που μετέχει στη διοίκησή της και το οποίο λαμβάνει τις δύσκολες αποφάσεις για τα συγκρουόμενα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου και της ασφάλειας».

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν το metaverse για το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει «μεγάλη ικανοποίηση από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη συσκευή της εικονικής πραγματικότητας, προσφέρει διασκέδαση ιδιαίτερα σε τομείς όπως αυτός της άσκησης, κάτι που δεν περιμέναμε πριν από 5 χρόνια. Επίσης υπάρχει μεγάλη παραγωγικότητα από τομείς όπως αυτός του gaming. Το metaverse δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, να είναι μαζί. Η κοινότητα της εικονικής πραγματικότητας έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται και να αναπτύσσεται. Το metaverse δεν είναι κάτι που θα χτίσουμε μόνοι μας, Πιθανότατα ακολουθεί τον δρόμο ανάπτυξης που είχε και το διαδίκτυο. Θα υπάρχουν κανονισμοί και πρωτόκολλα. Έχουμε δημιουργήσει ένα fund για μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακαδημαϊκούς, ούτως ώστε να ερευνήσουμε πιθανά οφέλη και προβλήματα που Θα παρουσιαστούν σε αυτό. Πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δεν υπήρχαν από την πρώτη στιγμή, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια. Σκοπός μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την πραγματική ζωή. Τίποτα δεν πρέπει να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει».