ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς στην καγκελαρία -Τρικομματική κυβέρνηση μετά από 71 χρόνια

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και πλέον εντός της ημέρας δίδεται στη δημοσιότητα η σύνθεση της νέας, τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας με τον Σολτς να βαδίζει προς την καγκελαρία,αντικαθιστώντας την Ανγκέλα Μέρκελ. Η κυβερνητική συμμαρχία αποβλέπει – πέραν της ανάκαμψης των οικονομικών δεικτών – στην δραστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά κσι στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες εντατικών διαβουλεύσεων, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θα παρουσιάσουν στις 15:00 ώρα Γερμανίας τη συμφωνία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ οι λεπτομέρειες θα δοθούν λίγο αργότερα στη δημοσιότητα.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία την Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Η νέα κυβερνητική συμμαχία διαθέτει πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ, όπου αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως τα μέλη των κομματικών εταίρων εγκρίνουν τη συμφωνία. Το μείγμα των προτεραιοτήτων του τριμερούς συνασπισμού – του πρώτου που δοκιμάζεται σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία – περιλαμβάνει από επιθετικές επενδύσεις στην προστασία του κλίματος έως την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη μείωση των δαπανών για το χρέος. Αλλά η κυβέρνηση Σολτς καλείται να πέσει εξ’ αρχής με τα μούτρα στη δουλειά, καθώς η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο στη Γερμανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τις επιπτώσεις από το Brexit και τις εντάσεις στην ανατολική πλευρά της.

Ο ρεαλιστής Σολτς, που μοιάζει – σύμφωνα με αναλυτές – βγαλμένος από το καλούπι της Μέρκελ, διαθέτει μακρά εμπειρία, που απέκτησε ως υπουργός Οικονομικών, δήμαρχος του Αμβούργου και εξέχων στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά πολλά από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη κι οι διαφορετικές απόψεις των εταίρων του συνασπισμού επί σειράν θεμάτων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενων συγκρούσεων.

Τα υπουργεία 

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ζητούσε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της γερμανικής βιομηχανίας και των υποδομών της χώρας, ετοιμάζεται να αναλάβει υπερυπουργείο που θα επιβλέπει την οικονομία, τις πολιτικές για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική.