Κάλλος: Η Υπέρτατη Ομορφιά, επιμέλεια Ν. Σταμπολίδης – Ι. Φάππας, εκδόσεις Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης – ΥΠΠΟΑ, Αθήνα 2021

Κείμενο: Αντώνης Παπαγιαννίδης

Θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλογος μιας εντελώς ιδιαίτερης έκθεσης – εκείνης που συγκέντρωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έργων και αρχαιοτήτων από δεκάδες μουσεία της Ελλάδας, μητροπολιτικής και νησιωτικής, αλλά και του εξωτερικού, με το σημαντικό βάρος της Μεγάλης Ελλάδας/Ιταλίας-Σικελίας, πλην όμως πρόκειται για κάτι πολύ ευρύτερο. Είναι μια ολόκληρη προσέγγιση, μέσα από εικόνες και κείμενα, της φιλοσοφίας του ωραίου αλλά και του μέτρου, της αρετής που δημιούργησε και ακτινοβόλησε η αρχαιοελληνική σκέψη και μετέφρασε σε υλική μορφή η τέχνη αιώνων.

Το Κάλλος σε διάφορες εκφάνσεις, που φιλοξενεί η Έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Νίκο Σταμπολίδη (του οποίου αποτελεί κατά κάποιον τρόπο αποχαιρετισμό προς το Μουσείο Κυκλαδικής, καθώς οδεύει προς την ευθύνη του Μουσείου της Ακρόπολης), επιχείρησε να αποτυπώσει φωτογραφικά αλλά και επεξηγηματικά, με κείμενα-παρουσίασης σημαντικών μελετητών, Ελλήνων και ξένων, η έκδοση αυτή. Που στην ποιότητά της συνέβαλε η κεντρική υποστήριξη/χορηγία της L’ Oréal.

Όποιος αντιμετωπίσει αυτήν την έκδοση ως λεύκωμα ή ως κατάλογο της Έκθεσης, θα χάσει την ευκαιρία μιας περιδιάβασης στην αρχαιοελληνική σκέψη, που λειτουργεί σαν μίτος της Αριάδνης στην ξενάγηση ανά τις εποχές και τις αποτυπώσεις μοναδικών έργων τέχνης. Κατορθώνει ένα βιβλίο να λειτουργήσει το ίδιο ως οδοιπορικό αλλά και ως βάση αναστοχασμού αξιών, ενώ οι συντελεστές του προσέρχονται ως ξεναγοί και ερμηνευτές συνάμα εκείνων που ανέδειξε η ελληνική αρχαιότητα και οι αιώνες που συνόδευσαν τις αναζητήσεις της.

 KREPORT