ΗΠΑ: Τι θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αμβλώσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα γίνει άμεσα γνωστή. Η υπεροχή ωστόσο των συντηρητικών στο δικαστικό σώμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα απαγορεύουν τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα κύησης ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Κομβικό είναι το ζήτημα που άρχισε να εξετάζει χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις. Το δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή της πολιτείας του Μισισίπι που ζητά να απαγορεύεται η άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα κύησης ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. 

Όμως η συντηρητική πλειοψηφία, που έχει διαμορφωθεί μετά τους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδότησε σήμερα ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα στο Μισισίπι και ίσως ανατρέψει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση που υπάρχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Η μοίρα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου το 1973 Roe v. Wade που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και της απόφασής του το 1992 στην υπόθεση Planned Parenthood v. Casey, πιθανότατα δεν θα γίνει γνωστή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο σύμφωνα με το Associated Press.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο ώρες διαφωνιών και οι έξι συντηρητικοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των τριών που διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον νόμο του Μισισίπι.

Το λιγότερο μια τέτοια απόφαση θα υπονόμευε τις αποφάσεις Roe και Casey, οι οποίες επιτρέπουν στις πολιτείες να ρυθμίζουν το πλαίσιο αλλά όχι να απαγορεύουν την άμβλωση μέχρι το σημείο βιωσιμότητας, στις περίπου 24 εβδομάδες.

Υπήρξε επίσης ουσιαστική υποστήριξη μεταξύ των συντηρητικών δικαστών για να απαλλαγούν εντελώς από τις προηγούμενες αποφάσεις.

Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο, τον οποίο είχε διορίσει ο Τραμπ, έθεσε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το εάν το δικαστήριο θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί από τη συζήτηση για τις αμβλώσεις και να αφήσει τις πολιτείες να αποφασίσουν. «Γιατί να είναι το δικαστήριο ο διαιτητής;» διερωτήθηκε ο Κάβανο. «Θα υπάρχει διαφορετική πρόσβαση στο Μισισίπι και τη Νέα Υόρκη, την Αλαμπάμα και την Καλιφόρνια».

Η άμβλωση σύντομα θα καταστεί παράνομη ή θα περιοριστεί αυστηρά στις μισές πολιτείες, εάν ανατραπούν οι αποφάσεις Roe και Casey, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, έναν ερευνητικό οργανισμό που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το δικαίωμα στην άμβλωση συγκαταλέγεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, Δρ Tlaleng Mofokeng, δήλωσε στον Guardian ότι αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στα κράτη να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις, θα παραβιάσουν αμέσως το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης κατά των βασανιστηρίων, στην οποία οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «εξακολουθεί» να στηρίζει τη νομολογία του 1973 “Roe v Wade”. «Δεν είδα καθόλου τη συζήτηση σήμερα», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση. «Στηρίζω την (απόφαση) Roe v. Wade, πιστεύω ότι είναι η πιο λογική στάση, συνεχίζω να την στηρίζω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον.

AP Photo/Andrew Harnik

Τα νομοθετικά σώματα σε πολλές πολιτείες όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμα για δράση ανάλογα με την επόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου είπαν ότι η ανατροπή των αποφάσεων Roe και Casey θα έβλαπτε σημαντικά τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

«Θα επιβιώσει αυτός ο θεσμός από τη δυσωδία που δημιουργεί στην κοινή αντίληψη ότι το Σύνταγμα και η ανάγνωσή του είναι απλώς πολιτικές πράξεις;» διερωτήθηκε η δικαστής Sonia Sotomayor.

Η δικαστής Έλενα Κέιγκαν είπε ότι οι αποφάσεις για τις αμβλώσεις είναι «μέρος του ιστού της θέσης των γυναικών σε αυτή τη χώρα».

Μεταξύ των συντηρητικών, ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια λιγότερο σαρωτική απόφαση που θα υποστήριζε τον νόμο του Μισισίπι, αλλά δεν θα αναιρούσε ρητά τις αποφάσεις Roe and Casey.

Υποστηρικτές και των δύο πλευρών στη συζήτηση για τις αμβλώσεις κατέκλυσαν το πεζοδρόμιο και τον δρόμο μπροστά από το δικαστήριο, ενώ τα συνθήματά τους ακούγονταν ακόμη και μέσα στο κτίριο.

Πάνω από το 90% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολύ πριν από τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).