Γιαούρτι VS υπέρτασης

Παγκοσμίως, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν υπέρταση, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με το University of Maine, εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης γιαουρτιού, της αρτηριακής πίεσης και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, διαπιστώνοντας ότι το γιαούρτι σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε, επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Που οφείλεται η προστατευτική του δράση;

Τα γαλακτοκομικά, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ιδανικά τρόφιμα για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση. Αυτό, επειδή περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο γιατί περιέχει επίσης βακτήρια που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μας εξηγούν οι ειδικοί. Τα ευρήματα δείχνουν ότι για τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Και για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα ευρήματα ήταν ακόμα πιο συνεπή, με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης να είναι σχεδόν επτά βαθμούς χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι.

ΠΗΓΗ