Η Πολωνία απειλεί τις Βρυξέλλες με αναστολή συμμετοχής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε στους Financial Times ότι τάσσεται υπέρ της αναστολής των πληρωμών στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακρατήσει χρηματοδότηση λόγω τρέχουσας διαφωνίας σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι επιδιώκουν να αλλάξουν την κυβέρνηση στην Πολωνία με το πρόσχημα της διασφάλισης του κράτους δικαίου. Οι Βρυξέλλες έχουν εναντιωθεί στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η πολωνική κυβέρνηση, οι οποίες, όπως αναφέρει, υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών και πολιτικοποιούν το δικαστικό σύστημα.

Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να διορθωθεί «το μη αποτελεσματικό» δικαστικό σύστημα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ανέφικτες προϋποθέσεις καθώς πραγματικός στόχος της δεν είναι η επίτευξη του κράτους δικαίου αλλά η αλλαγή της κυβέρνησης στην Πολωνία», δήλωσε ο Ζιόμπρο σε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Στέλνει ένα μήνυμα στους Πολωνούς: εάν στηρίξετε αυτή την κυβέρνηση, δεν θα λάβετε χρήματα από την ΕΕ (…)».

Η Κομισιόν θέλει η Πολωνία να αναστείλει την λειτουργία του αμφιλεγόμενου Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου και να επαναφέρει τους απολυμένους δικαστές ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει ήδη καθυστερήσει την καταβολή 36 δισεκατομμυρίων ευρώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει από την Επιτροπή να ενεργοποιήσει έναν «μηχανισμό αιρεσιμότητας» που κατοχυρώνεται στους κανόνες χρηματοδότησης, προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω οικονομική πίεση στη Βαρσοβία.

Ο Ζιόμπρο ισχυρίστηκε ότι η Κομισιόν θα ενεργούσε «παράνομα» αν παρακρατούσε τη χρηματοδότηση εξαιτίας της διαφωνίας σχετικά με το κράτος δικαίου.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από την Κομισιόν να κάνει πίσω, ωστόσο σε ό,τι αφορά το μηχανισμό προϋποθέσεων θα ταχθεί υπέρ της άσκησης βέτο στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η Πολωνία πρέπει να απαντήσει στον εκβιασμό της ΕΕ με βέτο σε όλα τα ζητήματα που απαιτούν ομοφωνία στην ΕΕ», ανέφερε. «Η Πολωνία θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα δραστικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια συνάντησης το Νοέμβριο μεταξύ του Ντιντιέ Ρέιντερς και Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο στη Βαρσοβία, η «μαχητική στάση» του Πολωνού υπουργού διέλυσε τις ελπίδες για συμφωνία η οποία θα ξεκλείδωνε 36 δισεκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία. Το πρακτορείο επικαλέστηκε μέλος της αντιπροσωπείας το οποίο συνόδευσε τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ στη Βαρσοβία.

(Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)