Η Τζέιν Μπίρκιν, το απόλυτο ποπ είδωλο, κλείνει τα 75

Ήταν και είναι ποπ είδωλο: τραγουδίστρια, ηθοποιός, σταρ, πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη εμβληματική τσάντα του οίκου μόδας Hermès αλλά και ακτιβίστρια.

Τραγουδίστρια, στιχουργός, ερμηνεύτρια, ηθοποιός, μοντέλο, ακτιβίστρια. Η Τζέιν Μπίρκιν είναι όλα αυτά και σήμερα γίνεται αισίως 75 ετών. Γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία αλλά ταυτίστηκε με το Παρίσι και τη σύγχρονη γαλλική αισθητική.

Δύο είναι σίγουρα οι σταθμοί της καριέρας της: το θρυλικό τραγούδι «Je t΄aime… Moi Non Plus,» που ηχογράφησε το 1968 με τον σύντροφό της Σερζ Γκενσμπούρ, κορυφαίο Γάλλο ερμηνευτή και βέβαια η ομώνυμη τσάντα Birkin του γαλλικού οίκου μόδας Hermès.

Το «Je t’ aime» που σόκαρε το Βατικανό

To καλοκαίρι του 1970To καλοκαίρι του 1970

Το «Je t’ aime», ένα τραγούδι που εξέφραζε το πνεύμα της σεξουαλικής επανάστασης της εποχής, ήταν ιδιαίτερα τολμηρό, αναδίδοντας έναν πρωτοφανή ερωτισμό που σόκαρε το Βατικανό, το οποίο μάλιστα το καταδίκασε, όταν κυκλοφόρησε το 1969. Το τραγούδι  απαγορεύθηκε επίσης σε πολλές χώρες, ενώ μέχρι και το BBC δεν το έπαιξε. Παρόλ’ αυτά κατάφερε τη χρονιά εκείνη να γίνει νούμερο ένα στα βρετανικά τσαρτ – η πρώτη ξενόγλωσση επιτυχία που είχε σκαρφαλώσει ως τότε στην κορυφή των δύσκολων βρετανικών μουσικών τσαρτ.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αρχικά ο Γκενσμπούρ, που αγαπούσε να προκαλεί τα συντηρητικά ήθη, είχε ηχογραφήσει το ίδιο τραγούδι με την Μπριζίτ Μπαρντό, σύμβολο του σεξ την εποχή εκείνη. Ωστόσο ο τότε σύζυγός της δεν συμφωνούσε για την τολμηρή καλλιτεχνική επιλογή της Μπαρντό, με την Γαλλίδα ηθοποιό να ζητά από τον Γκενσμπούρ να μην το κυκλοφορήσει. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η ηχογράφηση με την Μπίρκιν, απογειώνοντας την καριέρα και των δύο. Η Μπίρκιν έγινε ζευγάρι με τον Γκενσμπούρ για δώδεκα χρόνια και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Σαρλότ, στιγουργό και συνθέτρια. Μέχρι τον θάνατό του το 1991 ο Γκενσμπούρ συνέχιζε να γράφει τραγούδια για την Μπίρκιν.

«Birkin» η τσάντα σύμβολο του παριζιάνικου στιλ

Birkin τσάνταΗ εμβληματική τσάντα Birkin σε μια γκλαμ εκδοχή

Το 1981 η Τζέιν Μπίρκιν συνταξίδευε σε μια πτήση με τον Ζαν Λουί Ντυμά, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού οίκου Hermès. H Mπίρκιν μάταια προσπαθούσε να χωρέσει το ψάθινο καλάθι της στο ντουλάπι αποσκευών, όταν με μια απότομη κίνηση έπεσαν όλα όσα είχε μέσα. Τότε ο Ντυμά τής πρότεινε να δοκιμάσει μια πιο ευρύχωρη τσάντα, ώστε να αποθηκεύει άνετα όλα τα γυναικεία αντικείμενα. Έτσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα για τη θρυλική τσάντα «Βirkin» – με τις τιμές πλέον να ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ και τις λίστες αναμονής να είναι παροιμιώδεις.

Τζέιν ΜπίρκινΗ Τζέιν Μπίρκιν σήμερα

Ωστόσο το 2015 η Τζέιν Μπίρκιν ζήτησε από τον γαλλικό οίκο να αφαιρέσει από τις ιστορικές τσάντες το όνομά της, μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ People for the Ethical Treatment of Animals ότι χρησιμοποιούνται βίαιες πρακτικές προκειμένου να αφαιρεθεί δέρμα κροκόδειλου για την κατασκευή τους. Μετά από έρευνες που διενήργησε ο γαλλικός οίκος και την καταδίκη μεμονωμένων παρατυπιών, η Τζέιν Μπίρκιν υποχώρησε από τη διαμάχη. Ζήτησε ωστόσο από τον γαλλικό οίκο να διαθέτει ετησίως μέρος των αστρονομικών εσόδων από την πώληση των Βirkin για τη στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου – κάτι που έχει ζητήσει να συνεχιστεί και μετά τον θάνατό της.

Όσο για το τι κάνει σήμερα, η Τζέιν Μπίρκιν συνεχίζει να είναι δημιουργική και καλλιτεχνικά παρούσα. Το 2021 βγήκε το άλμπουμ της «Oh! Pardon tu dormais…», όπου αφιερώνει κι ένα τραγούδι στην μεγαλύτερη κόρη της, την φωτογράφο Κέιτ Μπέρι, η οποία πέθανε το 2013. Το 2022 αναμένεται και μια διεθνής περιοδεία.

Μπρέντα Χάας

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδηv