Η Μεγάλη Εικόνα της Οικονομίας

Γράφει ο Δημήτριος Π.Ηλιού*

Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην Παγκόσμια Αγορά με κύρια αιτία την επιμονή του Covid19 ολα δείχνουν οτι η επιζητούμενη οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη λόγω της μειωμένης προσφοράς, και το επόμενο έτος.

Οι επίμονες διακοπές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, υλικών  απαραίτητων για τη Βιομηχανία, και καθημερινών αγαθών, και συμβαδίζουν με τη μεγάλη αστάθεια των τιμών των, με αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Απο την άλλη το υψηλό κόστος μεταφοράς και η παγκόσμια συμφόρηση που έχει δημιουργηθεί  στα λιμάνια είναι εύλογο να ασκείται τεράστια πίεση στις εξαγωγές άρα και στις εισαγωγές με αποτέλεσμα να προβληματίζονται οι παραγωγοί και οι παραλήπτες.

Παρά την μικρή και μάλλον παροδική χαλάρωση, οι δείκτες ναύλων χύδην φορτίων παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα απο τα αντίστοιχα της περισινής περιόδου, αλλά, ακόμη και με πανάκριβες τιμές, δεν επιτυγχάνεται έγκαιρη παράδοση φορτίων και βιομηχανοποιημένων προιόντων στον Δυτικό κόσμο.

Στα εξειδικευμένα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, οπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, σημειώνεται το ενα ρεκόρ μετα το άλλο ως προς τα πλοία-Container που περιμενουν να ελλιμενιστούν και να παραδώσουν προιόντα, ουσιαστικά, προς κατανάλωση.

Ο αριθμός πλοίων που αργούν ή και ζητούν παράταση στις καθορισμένες ημερομηνίες άφιξης διαρκώς αυξάνουν πράγμα που μπορεί να επιφέρει αργοπορεία στην παραγωγή με αποτέλεσμα δημιουργίας εσωτερικής ανωμαλίας στα παραγωγικά κράτη.

Μέχρι στιγμής, εκτός απο ακραίες περιπτώσεις, ολοι οι παράγοντες δείχνουν ελαστικότητα ωστε να μη σπάσει η εμπορική αλυσσίδα αλλα μένει να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η ’’εμπορική πίστη’’ και κατανόηση..

Ήδη παρατηρούνται δυσκολίες ανταπόκρισης ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις και αλλοίμονο αν γίνει αρχή δημιουργίας  πραγματικών ή και πλασματικών ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Εκ των πραγμάτων ήταν επόμενο να δημιουργηθούν τέτοιου είδους καταστάσεις αφου η μεγάλη αύξηση των εμβολιασμένων -έστω και αν τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει σχετικά με την πορεία του Covid19 – επέτρεψε τη βελτίωση της ψυχολογίας αρα και τεράστια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε είδη που είχαν σχεδόν ξεχαστεί απο την φοβισμένη κοινωνία.

Είδαμε οι οικονομίες να οδεύουν προς μια μορφή ανάκαμψης και οι καταναλωτές να ωθούνται σχεδόν σε υπερβολές ωσάν να έχουμε επανέλθει στην πολυπόθητη ‘’κανονικότητα’’.

Μεγάλο μέρος αυτής της τεχνιτής, κατα κάποιον τρόπο, βελτίωσης της ψυχολογίας βασίζεται ακόμη στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη και χρηματοδότηση, αφού το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί κανείς να πεί οτι λειτουργεί σταθερά και ιδια με τον προηγούμενο κανονικό ρυθμό, μια που πολλα επαγγέλματα, και κυρίως της μεγάλης παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να εργάζονται απο απόσταση.

Έτσι, με αιτία τις, απο καιρού εις καιρόν,  διακοπές εργασιών λόγω ξαφνικης αύξησης κρουσμάτων ή επιδείνωσης αλλα και τις καθυστερήσεις παραδόσεων εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τη μεγάλη αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς. που απλά καταγράφεται ως αδυναμία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης λόγω του περιορισμού της προσφορά και οχι της ζήτησης.

Απο την άλλη σε οτι έχει σχέση με Χώρες που περιλάμβάνονται στις λεγόμενες ‘’Αναδυόμενες αγορές’’ (ΑΑ)  πρέπει να αναμενονται περικοπές δημοσίων δαπανών ωστε να συγκρατηθεί η αύξηση της πλασματικής οικονομίας με μείωση ή και περικοπή των μεγάλα προγράμματων δημοσιονομικής τόνωσης που παρείχαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Κρατώντας το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά, τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν διογκωθεί  το δε δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα πάνω από τα δύο τρίτα των οικονομιών των ΑΑ βρίσκονται σε έκρηξη χρέους κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειας αλλα και χωρίς να υπάρχει καμμία ουσιαστική πρόβλεψη αφού είναι απότοκο απρόβλεπτης αιτίας, την Πανδημία.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο η έντονη αύξηση εμβολιασμού θα επηρρεάσει την οικονομία αυτών των Χωρών σε μεγάλο βαθμό.

Ας ευχηθούμε το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρευτεί να μη παρασύρει και τις εμπορικές Τράπεζες αυτών των Χωρών.

Συμπέρασμα: Όπως αναφέρεται παραπάνω,  η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης οφείλεται στον περιορισμό της προσφορά και οχι της ζήτησης.

 

*Διατελέσας ως εκλεγμένο Μέλος το Δ.Σ του Baltic Exchange (2004-2008). Εμπνευστής του Baltic99 Questionnaire.

To άρθρο του κ. Ηλιού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ