Σολτς: Η «σύμπτωση» της γερμανικής G7 και της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ «είναι πολύ καλή»

«Είναι πολύ καλό» που η Γαλλία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την ίδια στιγμή που η Γερμανία ασκεί την προεδρία της G7, είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 12 Ιανουαρίου. 

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνεδρίασης με ερωταπαντήσεις μεταξύ των βουλευτών και της κυβέρνησης, ο Σολτς ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την πρώτη εδώ και δεκαετίες προεδρία της G7 υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών.

«Έχουμε αναλάβει μια πολύ αυστηρή ατζέντα», είπε στους βουλευτές, τονίζοντας τον «μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό που ήρθε με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», κάτι που θα απαιτούσε να συζητηθούν «όλες οι βιομηχανικές διαδικασίες και οι σχετικές αποφάσεις». Για τον Σολτς, αυτό θα σήμαινε «συζητήσεις για μια λέσχη για το κλίμα», μια ιδέα που είχε υποστηρίξει από καιρό για να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προκειμένου να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής.

Δεδομένης της ταυτόχρονης ανάληψης από τη Γαλλία της προεδρίας της ΕΕ, η ευκαιρία για στενό συντονισμό είχε «ήδη συζητηθεί στις συνομιλίες στα τέλη του περασμένου έτους». Συγκεκριμένα, το Βερολίνο και το Παρίσι θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ και παγκοσμίως, είπε.

Αλλά και ο προτεινόμενος από την ΕΕ Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM)  που ευνοείται από το Παρίσι θα έθιγε το ζήτημα των κλαμπ για το κλίμα, ενώ η πανδημία έχει εγείρει το ερώτημα «πώς θα κάνουμε τις οικονομίες των χωρών να προχωρήσουν;».

«Έχουμε θέσει τα θεμέλια με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και τώρα θέλουμε να το αναπτύξουμε για το μέλλον, ώστε οι χώρες να συνεχίσουν να προχωρούν και να αναπτύσσονται ακόμη και μετά την κρίση».