Προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της ‘Ομικρον εντός του Ιανουαρίου; Τι δηλώνει ‘Ελληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο, «βλέπει» ο Ελληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ντάγκας.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους καρδιολόγους στον κόσμο και διευθυντής καρδιαγγειακής καινοτομίας στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στο iefimerida ο κ.Ντάγκας επισημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση είναι ήδη ορατή. «Εδώ στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον που πιστεύω ότι θα κλιμακωθεί μέσα σε αυτόν το μήνα και από τον Φεβρουάριο θα δούμε καλύτερες ημέρες. Η Όμικρον πάντως δεν οδήγησε σε πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς έχουμε μεν αυξημένες νοσηλείες, όχι όμως βαριά περιστατικά». Στο νοσοκομείο Mount Sinai η μόνη πίεση είναι στις βάρδιες σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα. «Λόγω των κρουσμάτων πολλοί εργαζόμενοι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν με αναρρωτικές άδειες και χρειάζεται να καλυφθούν τα κενά. Η καραντίνα είναι και εδώ 5 ημέρες, όπως στην Ελλάδα, και πιστεύω ότι είναι ικανό διάστημα ώστε να επιστρέψει κάποιος στη δουλειά του καθώς έχουν προηγηθεί και 2 με 3 ημέρες μέχρι να γίνει η διάγνωση, άρα στην πραγματικότητα επιστρέφει αφού περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα». Στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι απόλυτο, ωστόσο η πενθήμερη καραντίνα είναι μια πρακτική λύση.

Προς ετήσιο εμβολιασμό για τον κορωνοϊό
Το φως στο τούνελ σύμφωνα με τον Γιώργο Ντάγκα είναι ορατό περισσότερο από τα εμβόλια και λιγότερο από τα φάρμακα. «Τα εμβόλια παραμένουν το βασικό όπλο, αφού η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη από τα φάρμακα που ήδη έχουν κυκλοφορήσει. Το πιθανότερο είναι πως από το Σεπτέμβριο θα οδηγηθούμε σε ετήσιο εμβολιασμό, ίσως σε συνδυασμό σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού και της γρίπης. Για μερικές σεζόν θα ζήσουμε με τα εμβόλια ώσπου ο ιός να εξασθενήσει».

Προστατευμένοι όσοι έχουν εμβολιαστεί στην ώρα τους
Ο κ. Ντάγκας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, θεωρεί ωστόσο ότι η Όμικρον είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία. «Αυτό είναι κάτι που είχε πει ο δόκτωρ Φάουτσι από το 2020, ότι δηλαδή οι μεταλλάξεις θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητα και θα μειώσουν τη νοσηρότητα. Σταδιακά ο κορωνοϊός θα εξασθενεί όπως έχει συμβεί και σε άλλες πανδημίες οι οποίες είναι η μόνη γνώση που έχουμε , γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις. Δεν αποκλείεται να δούμε και νέες μεταλλάξεις την άνοιξη σε κάποια σημεία του πλανήτη. Ωστόσο ο ιός θα φθίνει σε περιβάλλοντα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στους πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη η πανδημία θα είναι παρατεταμένη. Γενικά όμως όσοι έχουν εμβολιαστεί στην ώρα τους θα αντιμετωπίζουν πιο ελαφρές μολύνσεις».

Στον εφιάλτη του κορωνοϊού πάντως ο Έλληνας γιατρός θεωρεί ότι ο πλανήτης αντιστέκεται. «Μέχρι τώρα τα έχουμε πάει αρκετά καλά» επισημαίνει , ωστόσο κανείς δεν ξεχνά τις εκατόμβες νεκρών που έχει προκαλέσει η covid19 σε όλον τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Ντάγκας έχει γίνει δεκτός στο παρελθόν από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ χειρούργησε πρόσφατα επιτυχώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”

Ποιος είναι ο γιατρός Ντάγκας

https://www.mountsinai.org/profiles/george-dangas