Οι εκδόσεις Πρώτη Ύλη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Μετά την διαφωνία, τι; του Ian Leslie, διοργανώνουν κύκλο τριών συνομιλιών.

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τις διαφωνίες μας; Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην παραγωγική επιχειρηματολογία και βυθίζονται στην πίκρα ή αφήνονται να τους κατατρώει η ουδετερότητα. Γονείς και παιδιά, συνεργάτες στην δουλειά. Τι είναι αυτό που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε πέρα από την διαφωνία;
Οι άνθρωποι δεν είμαστε λογικές μηχανές, είμαστε εγωιστικά, περήφανα, παρορμητικά, ανασφαλή όντα, γεμάτα ανάγκες.

Οι διαφωνίες μας, όσο σημαντικές ή ασήμαντες, έχουν να κάνουν με το υποκείμενο συναίσθημα του ενός προς τον άλλον. Πίσω από κάθε διαφωνία κρύβεται ένας άρρητος διάλογος για το πως αισθανόμαστε ο ένας για τον άλλον. Εάν λοιπόν δεν εντρυφήσουμε, καταρχάς, σε αυτή την σχέση, τότε η συζήτησή μας παραμένει στείρα και δεν μπορεί να επιτύχει καμία επικοινωνία.

 

Επιστημονική υπεύθυνη κύκλου: Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος- Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Specialist Psychotherapy Service, East London NHS.

Η Χρυσή Καριώτογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και εκπαιδεύτηκε στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία στο Παν/μιο της Οξφόρδης και εκπαιδεύτηκε στο Dynamic Interpersonal Therapy (DIT) και στο Mentalization Based Treatment στο Anna Freud Centre. Έζησε στην Αγγλία για μια δεκαετία και εργάστηκε ως Ομαδική Αναλύτρια και Mentalisation Based Treatment therapist σε Μονάδες Ψυχοθεραπείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αποκτώντας εξειδίκευση στη θεραπεία ασθενών με διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας. Τον Iούλιο του 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται ιδιωτικά πια ως Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια στην Αθήνα και το Λονδίνο και παράλληλα διεξάγει βιωματικές ομάδες εκπαιδευομένων στο Institute of Group Analysis (παράρτημα Οξφόρδης και Manchester). Εργάζεται παράλληλα ως επόπτρια θεραπευτικών ομάδων και αποτελεί τακτικό μέλος και διδάσκουσα στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Ομαδικής και Οικογενειακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας.
Είναι μέλος του Institute of Group Analysis, του United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP) και του British Psychoanalytic Council (BPC). Στα ενδιαφέροντά της είναι η σύνδεση της εμπειρίας της θεραπευτικής ομάδας με το θέατρο, η συνάντηση ψυχοθεραπείας και πατερικών κειμένων καθώς και η ψυχοθεραπεία στη φύση (nature psychotherapy). Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Χώρος διεξαγωγής: Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλ Σοφίας 9 & Μέρλιν 1)
  • Εισιτήρια : Μεμονωμένη παρακολούθηση 10€ / μειωμένο 5€
  • Προαγορά 3 συναντήσεων 25€ / μειωμένο 12€
  • Δυνατότητα τηλεδιάλεξης σε livestreaming-μεμονωμένη συνάντηση 10€
  • Για αγορά εισιτηρίου παρακολούθησης στο αμφιθέατρο :
  1. καλέστε στο 2103611206 (Ίδρυμα Θεοχαράκη) ή ηλεκτρονικά : https://thf.liknoss.com/theatra.exe?PM=P1&id=00027_000001032#linkOk

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η είσοδος των επισκεπτών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο).
  • Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες).

 

1η Στρογγυλή Τράπεζα
5 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Συγκρούσεις- γιατί κάποιες είναι υγιείς και άλλες νοσηρές; Τι κάνει τη διαφορά; Υπάρχουν κριτήρια; Πώς εκδηλώνεται η διαφορά στα ζευγάρια, στην κοινωνία, στην πολιτική;
Ποια είναι τα ψυχοδυναμικά κριτήρια τα οποία καθιστούν μια σύγκρουση δυνητικά γόνιμη, ενώ μία άλλη τοξική;


Ομιλητές

π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Θέμα: Από τη διαφωνία στη σύγκρουση: ψυχοδυναμική προσέγγιση των υγιών και των νοσηρών μορφών

Αργύρης Στριγγάρης, Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα : Γιατί υπάρχουν συναισθήματα; Ισχύς και ανθρώπινες σχέσεις.

2η Στρογγυλή Τράπεζα
19 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Η διαφωνία στις ενδοπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μέσα από την κλινική ψυχοθεραπευτική πράξη και την κοινωνική έρευνα.


Ομιλητές

Αλέξης Λάππας, Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών

Θεώνη Σταθοπούλου, Κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΚΕ.
Θέμα: H φωνή στη διαφωνία

3η Στρογγυλή Τράπεζα
26 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Η σύγκρουση με τον εαυτό και η ίαση μέσα από την πράξη της κοινότητας ανθρώπων. Μια κοινωνικό-πολιτική προσέγγιση του θέματος.


Ομιλητές

Κλήμης Πυρουνάκης, Θεολόγος, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θηβών, Συντονιστής του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών.
Θέμα: Χτίζοντας μια κοινότητα-καταφύγιο πονεμένων ανθρώπων

Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας-Πολιτικός Ακτιβιστής
Θέμα: Οι παραδοσιακές ταυτότητες, η αποδόμησή τους και η συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών ορίων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως «επισκέπτης επιστήμων» (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι».

Ο Αργύρης Στριγγάρης, MD, PhD, FRCPsych, είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική στο Maudsley Hospital του Λονδίνου και στη νευροεπιστημονική έρευνα στο Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience του King’s College London. Εξειδικεύεται στις διαταραχές της διάθεσης, ειδικά σε σχέση με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως τη ΔΕΠΥ (ADHD) και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 διεθνείς εργασίες, έχει περί τις 10.000 αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία και έχει λάβει πάνω από δέκα διεθνή βραβεία για τη δουλειά του. Το 2019 τιμήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων το οποίο τον ανακήρυξε Εταίρο (Fellow). Από το 2016 έως τώρα είναι στο ΝΙΗ, όπου βρίσκεται στην υψηλότερη επιστημονική βαθμίδα ως Senior Investigator and Chief of Section on Clinical and Computational Psychiatry. Είναι επίσης καθηγητής Ψυχιατρικής στο Georgetown University και Επισκέπτης Καθηγητής Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου. Tον Ιούλιο του 2020 εξελέγη πρωτοβάθμιος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο ΕΚΠΑ.

Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχίατρων. Η χρήση της θρησκείας στον ρατσισμό, η μετανάστευση και η κατανόηση του διαπολιτισμικού μοντέλου και η αύξηση της βίας από εφήβους αποτέλεσαν τομείς του κλινικού του έργου σε μια περίοδο έντονων αναδεύσεων στην Βρετανική κοινωνία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2008 (Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο) και πήρε τον τίτλο της Ειδικότητας. Δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών μέσω αρθρογραφίας και των ΜΜΕ. Έχει προσκληθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες και έχει συνδιοργανώσει διεπιστημονικές προσπάθειες στο χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την επικράτεια. Συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Υπαρξιακής και Συστημικής Θεραπείας, Αντίστιξη. Είναι Εισηγητής στα πλαίσια προγραμμάτων “Δια Βίου Μάθησης” Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού “Ψυχής Δρόμοι”, μιας προσπάθειας διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης δομών μέριμνας και φροντίδας ανηλίκων της Βορείου Ελλάδος, Κέντρων και Φορέων Ειδικής Αγωγής, συμμετείχε στην προσπάθεια συνεργασίας των φορέων ως εκπρόσωπος στο ΚΕΣΑΘΕΑ και είναι από το 2010 ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από το 2015 έχει διοριστεί μέλος της ΤΕΨΥΠΕ (Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη.

Η Θεώνη Σταθοπούλου είναι κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΚΕ. Είναι μέλος (αν.) του ΤΕΣ κοινωνικών επιστημών στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), μέλος της ΓΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Eurostat (ESAC) στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΣΥ.ΕΛ.ΠΕΣΣ). Είναι επιστημονικά υπεύθυνη για την ερευνητική υποδομή CLARIN_el στο ΕΚΚΕ. Από το 2018 διδάσκει στο πρόγραμμα Global Mental Health Harvard Program in Refugee Trauma της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Ο Κλήμης Πυρουνάκης είναι θεολόγος-εκπαιδευτικός, Συντονιστής του Δικτύου Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων Γυναικών και γιος του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Πυρουνάκη. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Θεολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετακόμισε στο αγρόκτημά του στο Καπαρέλλι της Θήβας όπου και μένει ακόμα. Εκεί δίδασκε Θεολογία στο Γυμνάσιο και Λύκειο του χωριού, έως ότου έγινε διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Καπαρελλίου. Το 2009 γίνεται διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Από εκεί ξεκινάει η επαφή του με τις παραβατικές γυναίκες και 4 χρόνια μετά ξεκινάει με τη βοήθεια φίλων να στήνει το Δίκτυο των Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, που στηρίζει τις φυλακισμένες γυναίκες να έχουν μία καλύτερη ζωή με εκπαίδευση, διασκέδαση και εργαστήρια.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Από το 1964 έως το 1966 ήταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και γραμματέας της οργάνωσης της Ιατρικής και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της Σχολής. Από το 1966 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επί δικτατορίας το 1967 κρατήθηκε στην Ασφάλεια και στη Γαλλία συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στον «Μάη του ’68», σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις. Στην Ελλάδα, μετά το 1974 δουλεύει σε εργοστάσια και οικοδομές και δραστηριοποιείται πολιτικά στα εργοστασιακά σωματεία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς και σε κινητοποιήσεις υπέρ της Κύπρου. Το 1977 για τη συμμετοχή του σε διαδήλωση, εξέτισε δύο μήνες φυλακής στο Επταπύργιο. Από το 1975 έως το 1979 εξέδιδε το «Πολιτικό Δελτίο Πληροφόρησης» και τον «Εργατικό Αγώνα». Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό Ρήξη. Το 1980, δημιουργείται το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις με πάνω από 300 τίτλους έως το 2020. Υπήρξε μέλος της Οργάνωσης «Ρήξη», 1980-1989, ιδρυτικό μέλος και μέλος της Γραμματείας των «Οικολόγων–Εναλλακτικών», 1989-1993. Ιδρυτικό μέλος της «Σπίθας», και μέλος της «συμβουλευτικής επιτροπής» της. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος Άρδην. Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στη δεκαετία του 2000 επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη μελέτη της ιστορίας. Από το 1995 εκδίδεται το περιοδικό «Άρδην», το 2006 εκδίδεται η εφημερίδα «Ρήξη», το 2011 το επιστημονικό περιοδικό «νέος Λόγιος Ερμής». Μετά το 1989, οι εξελίξεις τον οδηγούν στην υπογράμμιση του ρόλου του έθνους, καθώς και στην αναγνώριση της σημασίας της Ορθοδοξίας για την ελληνική ταυτότητα. Κείμενα, αποσπάσματα από βιβλία του και βίντεο από τηλεοπτικές εκπομπές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ardin-rixi.gr.