Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης

Ο σπουδαίος δημιουργός αριστουργηματικών σειρών ντοκιμαντέρ γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα διεκδικεί ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της καριέρας του.

Εάν από μόνο του το όνομα του Ατένμπορο δε σας θυμίζει κάτι, τότε σίγουρα αυτό συμβαίνει με τη χροιά της φωνής του. Ο Βρετανός βρίσκεται πίσω από πολλές αριστουργηματικές σειρές ντοκιμαντέρ, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα σύστησαν το ευρύ κοινό με την ανείπωτη ομορφιά των άγριων ζώων. Μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραµµή του αγώνα για τη διατήρηση των ειδών του πλανήτη που τελούν υπό εξαφάνιση. Μερικές από τις δημοφιλέστερες παραγωγές του είναι τα: “Life on Earth” (1979), “The Living Planet” (1984), “The Trials of Life” (1990), “The Private Life of Plants” (1995), “Life of Birds” (1998), “The Blue Planet” (2001), “Life of Mammals” (2002), “Planet Earth” (2006), “Life in Cold Blood” (2008).

Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα το θαυμάσιο “Ένας Τέλειος Πλανήτης”, η σειρά του BBC η οποία γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια σε έξι ηπείρους και σε πάνω από 30 χώρες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3000 ώρες υλικού. Πρόσφατα, επίσης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκης το βιβλίο του Ατένμπορο “Η ζωή στον πλανήτη μας: Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον”.

Μαζί με το Σερ Ντέιβιντ το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε. Ο τελικός βραβευμένος θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

 ΠΗΓΗ