Καμίλα Βαλίεβα: «Πράσινο φως» από το CAS – Αγωνίζεται κανονικά αύριο στο μονό πατινάζ

Η Καμίλα Βαλίεβα θα συμμετάσχει εν τέλει στο αγώνισμα του μονού καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε σήμερα (14/2) στο Πεκίνο από τριμελή επιτροπή του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστήριο (CAS).

Ήρθε μετά από μια διεθνή θύελλα πυρκαγιών για το ντόπινγκ της πιο προβεβλημένης αθλήτριας της Ρωσίας, η οποία ενέπλεξε την πρώτη εβδομάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επιτροπή συνεδρίασε για σχεδόν έξι ώρες την Κυριακή, ακούγοντας την κατάθεση της ίδιας της Βαλίεβα και συγκεντρώνοντας στοιχεία από μάρτυρες σχετικά με το θετικό στην ουσία τριμεταζιδίνη δείγμα που έδωσε η 15χρονη αθλήτρια στη Ρωσία στις 25 Δεκεμβρίου 2021.

Στην απόφασή της, η επιτροπή του CAS επικεντρώθηκε στο αν θα επιτραπεί στη Βαλίεβα να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Η παρεμπόδιση της αθλήτριας να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CAS Μάθιου Ριμπ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι το νεαρό της ηλικίας της καθιστά την υπόθεση ιδιαίτερα ευαίσθητη.

«Υπήρχαν σοβαρά ζητήματα μη έγκαιρης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων του τεστ αντιντόπινγκ της αθλήτριας που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021», πρόσθεσε ο Reeb. «Η εν λόγω καθυστερημένη κοινοποίηση δεν ήταν δικό της λάθος».

Ο Ριμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Πεκίνο χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Αναμένεται ακόμα η απόφαση σχετικά με το αν η ρωσική ομάδα πατινάζ θα χάσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε χάρη στην εξαιρετική επίδοση της Βαλίεβα με το τετραπλό άξελ.