20 Φεβρουαρίου 2022: “Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης” κι ένα “επίκαιρο” κείμενο του Εντουάρντο Γκαλεάνο

Η 20η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης» με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007. Στην εποχή μας ίσως και να είναι η μοναδική μέρα που την υπενθυμίζει ως έκφραση που θροϊζει στα χείλη μας μας ως ζητούμενο.

Με αφορμή την «ημέρα», η στήλη δημοσιεύει το κείμενο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο* από το βιβλίο του « Οι μέρες αφηγούνται» (εκδόσεις Πάπυρος 2012)

Ημέρα Αφιερωμένη στην Κοινωνική Δικαιοσύνη

Στα τέλη του 18ου αιώνα,  ο Χουάν Πίο Ακόστα ζούσε στην Ουρουγουάη, κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία.

Η δουλειά του τον έκανε να πηγαινοέρχεται από χωριό σε χωριό, και να διασχίζει ερημιές.

Ταξίδευε σε άμαξα με άλογα, παρέα με οκτώ επιβάτες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης.

Ο Χουάν Πίο αγόραζε πάντα εισιτήριο τρίτης θέσης, το φθηνότερο.

Ποτέ δεν είχε καταλάβει γιατί υπήρχαν τρείς διαφορετικές τιμές. Ολοι ταξίδευαν με την ίδια άμαξα, τόσο εκείνοι που πλήρωναν περισσότερο όσο και εκείνοι που πλήρωναν λιγότερο, στρυμωγμένοι, καταπίνοντας σκόνη και χοροπηδώντας ασταμάτητα.

Ποτέ δεν το είχε καταλάβει, μέχρι που μια κακή χειμωνιάτικη μέρα η άμαξα κόλλησέ στην λάσπη. Τότε ο αμαξάς φώναξε:

«Της πρώτης θέσης να μείνουν μέσα!»

«της δεύτερης θέσης να κατέβουν!»

«Της τρίτης θέσης …να σπρώξουν!»

*Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γεννήθηκε το 1940 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Ηταν δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας και διακεκριμένη προσωπικότητα της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς. Φυλακίστηκε και κατόπιν εξορίστηκε το 1973 στην Αργεντινή. Με το πραξικόπημα της 24 Μαρτίου 1976 από τον Βιντέλα αναγκάστηκε να φύγει  για την Βαρκελώνη. Επέστρεψε στο Μοντεβιδέο το 1985 όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Τιμήθηκε δύο φορές (1975 και 1978) με το κουβανικό βραβείο «Casa de las Americas», ένα από το παλαιότερα λογοτεχνικά βραβεία, με το American Book Award του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για την τριλογία του «Μνήμη της Φωτιάς», το διεθνές βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Global Exchange (2006) και το σουηδικό βραβείο «Stig Dagerman» (2010). Πέθανε στο Μοντεβίδεο 15 Απριλίου του 2015.