Συναυλία για τα 40 χρόνια του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου“.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022,  8.30μ.μ.

Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών (1980-2020) από την ίδρυση και τη συνεχή δράση και προσφορά του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) πραγματοποιείται με την ουσιαστική αρωγή του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ η –εξ αναβολής εξαιτίας της πανδημίας- συναυλία με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών για πιάνο και για κουαρτέτο εγχόρδων

Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. δημιουργήθηκε από τον μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Ταμβάκο. Σε γενικές γραμμές, το έμψυχο δυναμικό του αφενός ερευνά ανά την υφήλιο και με επιτόπου επισκέψεις,  αποκτά, τεκμηριώνει, καταγράφει, καταχωρίζει και αφετέρου προβάλλει και δημοσιοποιεί, μέσω της επιλεκτικής χρήσης του και με διάφορους τρόπους (συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια, δισκογραφικές / ραδιοφωνικές παραγωγές, αρθρογραφία / βιβλιογραφία, μελέτες κλπ.), υλικό (όπως παρτιτούρες μουσικών έργων, δισκογραφικές και βιβλιογραφικές εκδόσεις, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, κλπ.) που αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα και προσφορά των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τους πρώτους με χρονολογική σειρά (9ος αι. μ.Χ.) έως τους νεότατους. Από το 2012 το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει ενοποιηθεί με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Δρ. Γιώργου Κωνστάντζου, μουσικολόγου και ερευνητή.

Έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη 5.420 μουσικών δημιουργών (με 1.700 περίπου της διασποράς και με πολλούς οι οποίοι είναι ευρήματα του συνεχούς ερευνητικού έργου, είτε ως μουσουργοί είτε ως ελληνικής καταγωγής).

Για Α.Ε.Μ.Θ.Τ. θα μιλήσουν ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, πανεπιστημιακός, συνθέτης, πιανίστας και ερευνητής, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, αρχιμουσικός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, και ο Θωμάς Ταμβάκος, δημιουργός και κάτοχος του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.

 

Στο συναυλιακό μέρος οκτώ πιανίστες (Έφη Αγραφιώτη, Ντιάνα Βρανούση, Κωνσταντίνος Δεστούνης, Χρήστος Μαρίνος, Ναταλία Μιχαηλίδου, Απόστολος Ντάρλας, Αγγέλικα Παπανικολάου, Ανίτα Σάβιτς και Βίκυ Στυλιανού) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσουν έργα δεκαεπτά Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1860-2021. Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί με προβολή υλικού δραστηριοτήτων του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022,  8.30μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ (Ιπποκράτους 41, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.