Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ολων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Εμείς, ωστόσο, έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, εξάλλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της ΕΕ με τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.

«Οι συναντήσεις μου με τον δόκτορα Τζαϊσανκάρ είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μία ιδιαιτέρως ανερχόμενη δύναμη η οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας, επίσης, ότι η Ινδία είναι μία χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ενόψει της επίσκεψης μου στην Ινδία, τον Μάρτιο, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο που συναντηθήκαμε» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Για τους Έλληνες της Μαριούπολης η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μία ακόμα είδηση. Πρόκειται για απειλή στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Οι εν λόγω περιοχές που κατέχουν οι αποσχιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ βρίσκονται σε «απόσταση αναπνοής» -μόλις 12 χιλιόμετρα- από τη Μαριούπολη, στην οποία είναι συγκεντρωμένη η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινότητας.

Η Μαριούπολη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, δεν είναι μέρος της περιοχής που έχουν καταλάβει από το 2014 οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές.

Είναι, όμως, πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Οι αυτονομιστές, άλλωστε, έχουν τον έλεγχο περίπου του μισού εδάφους , τόσο της διοικητικής περιφέρειας του Λουχάνσκ, όσο και της διοικητικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Η Μαριούπολη με το λιμάνι της μπορεί να “κοσμεί” τους χάρτες των αυτονομιστών, αλλά δεν ανήκει στις περιοχές, τις οποίες ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Όπως είναι φυσικό, ο κίνδυνος ελλοχεύει, καθώς εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις, έστω και στη γραμμή αντιπαράθεσης, η Μαριούπολη μπορεί να αποτελέσει στόχο, αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μέτωπο.

Η αναγνωρισθείσα από τη Μόσχα “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την Ουκρανία να αποσύρει οικειοθελώς τα στρατεύματά της από ολόκληρη την περιφέρεια του Λουχάνσκ, εννοώντας και από τις περιοχές της περιφέρειας που ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Χοροσίλοφ, αντιπρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου των αυτονομιστών. Διαφορετικά, απείλησε με επέμβαση.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ή έστω και σύγκρουσης των ουκρανικών με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει στις αποσχισθείσες περιοχές, θεωρείται δεδομένο πως οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να ελέγξουν την παραθαλάσσια ζώνη της Αζοφικής προς την τα δυτικά, προς την κατεύθυνση της Κριμαίας.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν στην αρχή αυτής πορείας και ως εκ τούτου θα μετατραπεί αναπόφευκτα σε εστία συγκρούσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για την αποτελεσματική προστασία του πολυπληθούς ελληνικού στοιχείου της Μαριούπολης και των γύρω περιοχών. Θυμίζουμε ότι μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Μαριούπολη.

Εκεί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ομογενών, αλλά και με Ουκρανούς αξιωματούχους καθώς και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μέχρι τώρα όλα κυλούν κανονικά στην πόλη των 500.000 κατοίκων, εκ των οποίων τουλάχιστον 120.000 χιλιάδες εξ αυτών είναι ελληνικής καταγωγής. (Άλλες 30.000 Έλληνες ζουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας). Τα μαγαζιά, τα σχολεία και τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Ακόμα και χθες το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο κόσμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι ομογενείς. Δηλώνουν ήρεμοι, αν και φυσικά παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Είναι, όμως, μαθημένοι στα δύσκολα. Φωτογραφίες που δίνονται στην δημοσιότητα από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν περάσει τα στενά της Κριμαίας και να έχουν εισέλθει στην Αζοφική Θάλασσα, που βρίσκεται η Μαριούπολη.