Ουκρανική κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας συγκαλείται εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, στις 21.00 ώρα Ελλάδος Σύνοδος Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε ήδη με μία πρώτη δέσμη κυρώσεων στην παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και καλείται να συντονίσει τα επόμενα βήματά της υπό τον κίνδυνο ευρύτερης ρωσικής εισβολής στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις Βρυξέλλες για να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Ουκρανία και τη Ρωσία» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη σχετική επιστολή πρόσκλησης προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», ο Σαρλ Μισέλ τούς ευχαριστεί «για την ενότητα που έχουν επιδείξει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω της άμεσης υιοθέτησης, σήμερα, της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο».

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Παράλληλα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

«Είναι καίριας σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική προσέγγιση και τις ενέργειές μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι βασικά πεδία της Συνόδου είναι «οι τελευταίες εξελίξεις, πώς θα προστατεύσει η ΕΕ τη διεθνή τάξη, πώς θα θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία καθιστώντας την υπόλογη για τις ενέργειές της και πώς θα υποστηριχθούν περαιτέρω η Ουκρανία και ο λαός της».

Ζελένσκι: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, έχοντας κηρύξει τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει από το Κίεβο ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται τώρα, εδώ», ενώ Πολωνία και Λιθουανία ζητούν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Αυτή είναι μία ακόμη πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Κίεβο με τους προέδρους Πολωνίας και Λιθουανίας, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ενώ υπενθύμισε πως έχει προτείνει κατ’ επανάληψη να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης.