Home Προσωπα Ολένα Ζελένσκα/ Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας αγωνιά για την πατρίδα της...

Ολένα Ζελένσκα/ Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας αγωνιά για την πατρίδα της και στέκεται δίπλα στον ουκρανικό λαό.

Η στάση του στις κρίσιμες αυτές ώρες διαψεύδει την μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που τον παρουσίαζε ως ένα φαιδρό πρόσωπο, επικεφαλής μιας νεοναζιστικής κυβέρνησης. Για το τελευταίο ο ίδιος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά΅, «Πως γίνεται να είμαι ναζί;» αναφερόμενος στα μέλη της οικογένειας του που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα: Ο Ζελένσκι  είναι Εβραίος.

Η σύζυγός του, Ολένα Ζελένσκα, Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στέκεται στο πλευρό του: «Τα παιδιά μου με κοιτάζουν. Είμαι δίπλα τους. Και δίπλα στον άντρα μου. Και δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ: Ζήτω η Ουκρανία» έγραψε στο τελευταίο της post στο Instagram.

Η Ολένα Ζελένσκα είναι 44 ετών όπως και ο σύζυγός της. Γεννήθηκε στο  Kryvyi Rih, σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά τελικά προτίμησε να εργαστεί ως συντάκτρια στην μεγάλη εταιρία τηλεοπτικής παραγωγής Kvartal 95. Παντρεύτηκε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι το 2003 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Κύριλλο και την Αλεξάνδρα.

Μετά την εκλογή του συζύγου της το 2019 πήρε αρκετές πρωτοβουλίες για δράση ως Πρώτη Κυρία της χώρας. Παίρνοντας ίσως παράδειγμα από την Μισέλ Ομπάμα οργάνωσε μια νέα πολιτική για τα σχολικά γεύματα των μαθητών, δημιουργώντας  κανονισμούς που διασφαλίζουν την ποιότητα και την θρεπτική αξία τους. Το 2019 φιλοξενήθηκε και στο εξώφυλλο της Ουκρανικής Vogue.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2021, όταν επισκέφτηκε επίσημα την Ουάσιγκτον είχε δηλώσει: «Από την στιγμή που έγινα Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, συνειδητοποίησα τον ρόλο που θα μπορούσα να παίξω στην υποστήριξη ανθρωπιστικών και κοινωνικών δράσεων που με απασχολούσαν σε όλη την καριέρα μου. Ένα από τα πράγματα που έχω κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρώτη Κυρία, είναι να διδάσκομαι από τα παραδείγματα δράσεων άλλων Πρώτων Κυριών, από τη Γαλλία το Ισραήλ και τον Καναδά, την Ιαπωνία, με τις οποίες ήρθα σε επαφή».

Στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε επίσης ότι μεταξύ πολλών θεμάτων, η «διατροφή των παιδιών και η σημασία της για την υγεία και την παιδεία» ,ήταν από τους σκοπούς που την αφορούν περισσότερο: «Γι’ αυτό διοργάνωσα μια στρογγυλή τράπεζα με τα υπουργεία της Ουκρανίας για να αναπτύξω ένα νέο πρόγραμμα σχολικής διατροφής που εξυπηρετεί καλύτερα τους μαθητές της Ουκρανίας. Μπορούν έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους αλλά και να βελτιώσουν τη μάθησή τους. Οι ίσες ευκαιρίες είναι επίσης στο επίκεντρο της δράσης μου και η ατζέντα μου έχει πολλά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η ισότητα των φύλων».

H Ολένα, που το 2020 βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, είναι εξίσου δραστήρια με τον σύζυγό της στα social media. Λέγεται άλλωστε πως η παρουσία του συζύγου της σε αυτά ήταν ένας από τους παράγοντες που του εξασφάλισαν την εκλογή του.

Οι αναρτήσεις της στο Instagram διακατέχονται από το ίδιο πνεύμα γενναιότητας που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του συζύγου της που παραμένει στο Κίεβο υπερασπιζόμενος την πατρίδα του στην οποία έχουν εισβάλει οι ρωσικές δυνάμεις. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, η Πρώτη Κυρία ανέφερε με συγκίνηση:

«Αγαπητοί μου άνθρωποι! Ουκρανοί! Σας βλέπω όλους σήμερα. Στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο Διαδίκτυο. Βλέπω τις αναρτήσεις και τα βίντεό σας. Και ξέρετε κάτι; Είστε υπέροχοι, είμαι περήφανη που ζω μαζί σας στην ίδια χώρα! Τα παιδιά μου με κοιτάζουν. Είμαι δίπλα τους. Και δίπλα στον άντρα μου. Και δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ: Ζήτω η Ουκρανία!».