Η σημασία του συνένζυμου Q10 για τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, κυρίως δε για τις γυναίκες.

Εάν τα κυτταρικά μιτοχόνδρια είναι οι μπαταρίες του σώματος, αυτό το λιπίδιο είναι ο φορτιστής τους, είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά ηλεκτρονίων και επίσης χρησιμεύει ως βασικό αντιοξειδωτικό για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Μια ανεπάρκεια του Q10, η οποία συνδέεται με τη γήρανση, δημιουργεί ενεργειακή ανεπάρκεια που σχετίζεται με μιτοχονδριακές καταστάσεις, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και νευροεκφυλιστικές παθολογίες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Μια νέα μελέτη συσχέτισε, για πρώτη φορά, τα χαμηλά επίπεδα αυτού του συνενζύμου με τη σαρκοπενία, την εκφυλιστική απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας, η οποία δημιουργεί ευθραυστότητα στους ηλικιωμένους. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα βασικό κομμάτι στο βιολογικό παζλ, ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες – ακριβώς τα όργανα που χρειάζονται την περισσότερη ενέργεια και είναι τα πιο ευάλωτα σε ένα τέτοιο έλλειμμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Ανδαλουσιανού Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας (CABD) στη δημοσίευση Antioxidants αποκάλυψε ότι αυτό είναι επίσης αιτία και συνέπεια της ευθραυστότητας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και παράγοντας που σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η κύρια ανεπάρκεια σε αυτό το μόριο προκαλείται σε άτομα που δεν μπορούν να το δημιουργήσουν, κυρίως για γενετικούς λόγους. Αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ή η συνέπεια χρόνιων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης ή οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ο ερευνητής της ομάδας επισημαίνει το γεγονός ότι τυχόν χαμηλότερη παρουσία αυτού του θεμελιώδους λιπιδίου δημιουργεί σπιράλ παρακμής που πρέπει να αντιστραφεί. «Τα επίπεδα του Q10 πέφτουν με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και όσο χαμηλότερα αυτά τα επίπεδα, τόσο χαμηλότερη είναι η ικανότητα άσκησης. Είναι ένας φαύλος κύκλος  καθώς έτσι χάνεται η λειτουργικότητα και η ικανότητα να την επαναφέρεις».

Για να σπάσει αυτή η τάση, υπάρχουν ορισμένες συμπληρωματικές στρατηγικές. Το πρώτο είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με τακτικό και προοδευτικό τρόπο. Το δεύτερο είναι να διορθωθεί αυτό το έλλειμμα μέσω της διατροφής. Σύμφωνα με τον López Lluch, αυτό μπορεί να γίνει με τη «μεσογειακή διατροφή και, ειδικότερα, την κατανάλωση ξηρών καρπών και ποικίλων λαχανικών με φυτικά έλαια». Από εκεί, η κατεύθυνση του σπιράλ μπορεί να αντιστραφεί: η διόρθωση της ανεπάρκειας επιτρέπει να γίνει περισσότερη άσκηση και αυτό βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του συνενζύμου στο αίμα.

 

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα CoQ10 συνδέονται άμεσα με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω της σχέσης τους με τη χοληστερόλη, σωματίδια με τα οποία συνδέεται το συνένζυμο για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder – δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία – έγινε δοκιμή με συμπλήρωμα 20 χιλιοστογράμμων την ημέρα με Q10 σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Το αποτέλεσμα έφερε οφέλη στο ενδοθήλιο και αύξηση της ροής του αίματος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Μάθιου Ρόσμαν, «θεραπείες όπως αυτή μπορεί να είναι μια αληθινή υπόσχεση για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία».

Ένα άλλο σχετικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα CoQ10 από τους άνδρες. Ο Nils Bomer, από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, δηλώνει ότι «αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο». Πιστεύει ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με την εξέλιξη των μυών μετά την εμμηνόπαυση, αλλά ότι είναι ένα πεδίο που απαιτεί περισσότερη εξερεύνηση.