Σημαντικά ερευνητικά βήματα για την πρόληψη της άνοιας δέκα χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση

Ερευνητές έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας εξέτασης αίματος που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση της πάθησης στους ασθενείς.

Οι ελπίδες για το τεστ αυξήθηκαν αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες για την πάθηση σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 50.000 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα UK Biobank.

Η ανάλυση του αίματος εντόπισε μοτίβα τεσσάρων πρωτεϊνών που προέβλεπαν την εμφάνιση της άνοιας γενικά, και της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας ειδικά, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν συνδυάστηκαν με πιο συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η γενετική ευαισθησία, τα πρωτεϊνικά προφίλ επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν την άνοια με εκτιμώμενη ακρίβεια 90% σχεδόν 15 χρόνια πριν οι άνθρωποι λάβουν κλινική επιβεβαίωση της νόσου.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Περίπου το 70% του συνόλου της άνοιας προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η αγγειακή άνοια, που προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, αποτελεί το 20% των περιπτώσεων.

Ενας μεγάλος αριθμός πρόσθετων ερευνών έχει καταδείξει τη δυνατότητα των αιματολογικών εξετάσεων να εντοπίζουν τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι γιατροί θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν ταχέως περαιτέρω αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών δοκιμών για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έγκαιρη επιβεβαίωση της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να επωφεληθούν οι ασθενείς από δύο νέα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ –  lecanemab και donanemab – τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Εάν αδειοδοτηθούν, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας θα εξετάσει το κόστος και τα οφέλη προτού αποφασίσει εάν θα πρέπει να διατεθούν στο NHS.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει εγκρίνει το lecanemab και αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για το donanemab. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν και τα δύο φάρμακα.

Με πληροφορίες από τον Guardian