Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν. Η ρωσική εισβολή μπορεί να αλλάξει την ως τώρα στάση της Τουρκίας;

Μια φράση από το ανακοινωθέν της Τουρκικής Προεδρίας, για την χθεσινή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: «Σημειώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν μια ειδική ευθύνη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας, η οποία αλλάζει λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

 

Σύμφωνα με την Τουρκική οπτική λοιπόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει στον Ερντογάν μια χρυσή ευκαιρία να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με ΗΠΑ-Ευρώπη και να επανεντάξει την χώρα του (προσεκτικά σε επίπεδο ρητορικής, γιατί στο εκλογικό του σώμα κυριαρχούν ισλαμιστικές, αντί-δυτικές απόψεις) στο «δυτικό μπλοκ». Μια προσέγγιση με την Ελλάδα, έστω και σε επίπεδο «κλίματος» είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Άλλωστε, η τουρκική ηγεσία έχει κλείσει ήδη τα μέτωπα αντιπαράθεσης που η ίδια είχε ανοίξει με τις γειτονικές της χώρες (Ισραήλ, με θεαματικό τρόπο, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, ενώ το προσπαθεί και με την Αίγυπτο).

Μητσοτάκης και Ερντογάν έμειναν μαζί χθες το μεσημέρι επί δύο περίπου ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση πήγε σε βάθος και προφανώς περιέλαβε και κρίσιμα θέματα διμερών διαφορών καθώς και την νέα ενεργειακή ατζέντα. «Θεμέλιο για μια καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών», την χαρακτήρισε η ελληνική πλευρά.

Συμφωνήθηκε να δοθεί και από τις δύο πλευρές η ίδια εικόνα για την συνάντηση: Καλό κλίμα, θετική ατμόσφαιρα, αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, συμφωνία για αποφυγή προκλήσεων και επιτάχυνση των επαφών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (σχετική συνάντηση θα γίνει τον επόμενο μήνα) και για μια ατζέντα οικονομικής-εμπορικής συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι εφόσον οι συμφωνίες τηρηθούν και πέσουν οι τόνοι, το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών (το 4ο είχε γίνει στην Σμύρνη το 2016).

 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ Kreport.gr