Home Πολιτισμος ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή – Η πόλη ως Ανάγνωσμα

ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή – Η πόλη ως Ανάγνωσμα

by bot

 Μυστήριο_5/ ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή – Η πόλη ως Ανάγνωσμα –

Έκδοση Δεύτερη

Τρίτη 22 Μαρτίου στις 19.00

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

με το βλέμμα στραμμένο στον Πόλεμο της Ουκρανίας,
η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 προσκαλεί σε μια μοναδική αστική ανάγνωση στους δρόμους της Ελευσίνας

 #OrdinaryMysteries

#2023Eleusis #WordsOfTheWall #MysteriesOfTransition

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την ανθρωπότητα, διοργανώνει την Τρίτη 22 Μαρτίου στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο_5 ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα. Την ξεχωριστή αυτή δράση συνθέτει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες πολύτιμες.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της Ελευσίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους με αφορμή έναν πόλεμο γραμμένους από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

Τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, τα σπάνια αυτά θραύσματα κειμένων ή ποιήματα, ανήκουν στον κύκλο  “Μυστήρια σε κοινή θέα”, μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της ΠΠΕ στον δημόσιο χώρο, που καλεί τους κατοίκους και τους περαστικούς της Ελευσίνας να περιηγηθούν στην πόλη και να μυηθούν κάθε φορά σε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά γεγονότα. Εμφανίστηκαν στην πρώτη τους έκδοση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας στην πλειονότητά τους κείμενα που αναφέρονταν στην ίδια την Ελευσίνα, χρονολογούμενα από τον 4ο αι. π.Χ μέχρι σήμερα.

Κάθε δράση της αστικής αυτής ανάγνωσης ενεργοποιεί και συστήνει διάφορα σημεία της πόλης της Ελευσίνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της ως θεάτρου του εαυτού της. Κι ενώ τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ έχουν μια χρονική συχνότητα, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, κάθε δράση τους συνθέτει, τελικά, ένα αυτούσιο έργο. Καθώς η πόλη κρύβει μέσα της τους ποιητές και την ποίηση, μέσα από τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, ανοίγει κάποια από αυτά τα κουτιά, όπου φυλάσσονται με φροντίδα και προσοχή ποιήματα ή πολύτιμοι λίθοι· το ίδιο είναι, άλλωστε. Στόχος της δράσης είναι κάποτε, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό επιγραφικό μουσείο ποίησης, μια πιο ανεξίτηλη μορφή γραφής από το φως μιας προβολής, μια “γραμμένη” ποίηση.  

Website: 2023eleusis.eu

Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu

Instagram: instagram.com/2023eleusis

E-mail: info@2023eleusis.eu

 

 

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

 

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

 

 


Χορηγοί

 

Χρυσός Χορηγός: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Αργυρός Χορηγός: ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε.

 

Υποστηρικτής

 

Πλαίσιο Computers A.E.B.E

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

 

ΕΡΤ / Kosmos Radio 93.6 / 2o Πρόγραμμα 103.7 / Cosmote TV / Pepper 96.6 / Menta 88 / LIFO / LIFO.GR / ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ / Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Επικαιρότητα Δυτικής Αττικής / Θριάσιο Ημερήσια Εφημερίδα της Δυτικής Αττικής /  Ενημέρωση Μεγάρων / In2life.gr / Monopoli.gr / Culturenow.gr / Clickatlife.gr / Debop.gr / westattica.gr /

 

 

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024