Ιστορική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής τίμησε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, σε μία ιστορική συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, για πρώτη φορά, ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές  ξένων κοινοβουλίων, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής ‘Ενωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πόλη που υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή,  με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής κ. Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος απηύθυνε σχετική πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της ΠαΔΕΕ, πολιτειακό γερουσιαστή Ρόουντ ΄Άιλαντ (ΗΠΑ) κ. Λεωνίδα Ραπτάκη.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη συνεδρίαση, που διήρκησε τέσσερις ώρες, το λόγο έλαβαν 29 ομιλητές, μέλη της Επιτροπής, ομογενείς βουλευτές και εκπρόσωποι προσφυγικών ομοσπονδιών και σωματείων.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «το θέμα επιλέχθηκε λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την καταστροφή, ενώ ο τόπος της συνεδρίασης είναι η Θεσσαλονίκη, διότι είναι η πόλη που δέχτηκε τον μεγάλο όγκο του προσφυγικού ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη το 1922, γι’ αυτό έχει και τον τίτλο της «προσφυγομάνας». Με την ευκαιρία της παρουσίας της ΠαΔΕΕ, η Θεσσαλονίκη γίνεται αυτή την περίοδο το επίκεντρο του οικουμενικού ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Λ. Ραπτάκης, μιλώντας εκ μέρους των εκλεγμένων Ελλήνων βουλευτών στο εξωτερικό, δήλωσε πως «το θέμα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουμε πίσω στα κοινοβούλιά μας, στις  χώρες που είμαστε εκλεγμένοι. Η τραγική ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να μάθουμε από την Ιστορία».

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής ΄Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κ. Γκιουλέκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβας,  ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Ι. Καϊτετζίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πατουλίδου και η Διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου.

iefimerida.gr