Κρεμλίνο: Περί …πέμπτης φάλαγγας και προδοτών

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε προχθές  αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ρώσους «προδότες», τους οποίους -όπως είπε- η Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει ως «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη χώρα.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου επιτέθηκε κατά των Ρώσων που, όπως είπε, είναι περισσότερο συντονισμένοι νοητικά με τη Δύση παρά με τη Ρωσία, ενώ τόνισε πως ο ρωσικός λαός θα μπορέσει γρήγορα να ξεχωρίσει τους προδότες από τους πατριώτες.

«Φυσικά (η Δύση) θα προσπαθήσει να ποντάρει στη λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα, στους προδότες – σε εκείνους που κερδίζουν τα χρήματά τους εδώ, αλλά ζουν εκεί πέρα. Ζουν, όχι με τη γεωγραφική έννοια, αλλά με τη σκέψη τους, τη δουλοπρεπή σκέψη τους», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης στους υπουργούς της κυβέρνησης, τρεις εβδομάδες μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

«Κάθε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα είναι πάντα σε θέση να διακρίνει τους αληθινούς πατριώτες από τους προδότες, και απλά να τους φτύνει».

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος πρωθυπουργός του Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καταδίκασε τα σχόλια αυτά στο Twitter.

«Ο Πούτιν εντείνει τις ενέργειές του για την καταστροφή της Ρωσίας και ουσιαστικά ανακοινώνει την έναρξη μαζικών καταστολών εναντίον όσων δεν συμφωνούν με το καθεστώς», ανέφερε. «Αυτό έχει ξανασυμβεί στην ιστορία μας, και όχι μόνο στη δική μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτοκάθαρση»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προσπαθεί να διχάσει τη Ρωσία και να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγας» της.

«Και υπάρχει ένας στόχος – η καταστροφή της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης την ενδεχόμενη καταστροφή της Ρωσίας ως λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Γιατί χρειαζόμαστε έναν κόσμο αν η Ρωσία δεν είναι μέσα σε αυτόν;», είπε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι ειδικοί της Ρωσίας δήλωσαν ότι το μήνυμα ήταν ανατριχιαστικό.

«Ο Πούτιν με έναν οργουελικό τρόπο χώρισε τους πολίτες της Ρωσίας σε καθαρούς και ακάθαρτους», έγραψε ο πολιτικός αναλυτής, Αντρέι Κολέσνικοφ.

Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, η διχόνοια στο εσωτερικό της Ρωσίας έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου καθιστά παράνομες τις δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στην «απαξίωση» του ρωσικού στρατού και απαγορεύει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή τη «δημόσια διάδοση σκόπιμα ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Χιλιάδες άνθρωποι επίσης έχουν συλληφθεί στη διάρκεια διαμαρτυριών κατά του πολέμου, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» του γείτονά της.

Παράλληλα, αρκετοί ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Η Ρωσία έχει εγείρει τουλάχιστον τρεις ποινικές υποθέσεις εναντίον πολιτών για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων», όπως τις αποκαλεί, σχετικά με τον ρωσικό στρατό στο Instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Επιτροπής Ερευνών την Τετάρτη.

 

Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ΄ ωφελεία του εχθρού.

Η έκφραση αυτή αποτελεί διεθνή και πολιτικό όρο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936, κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939).Ο στρατηγός των Εθνικιστών, Μόλα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη.Ο Μόλα είπε πως μια «πέμπτη φάλαγγα» από κατοίκους της Μαδρίτης, οπαδούς της πλευράς του, θα υποστήριζε τις κινήσεις του και θα υπονόμευε τους Δημοκρατικούς μέσα από την πόλη.