Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια

του Θωμά Μοσχόπουλου

Trailer: https://bit.ly/3pK7ACd

Τελευταίες παραστάσεις έως την Κυριακή 17 Απριλίου

Το νέο πρωτότυπο έργο του Θωμά Μοσχόπουλου «Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια» για θεατές 5 έως 105 χρόνων, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Κυριακή 17 Απριλίου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ. Μια φανταστική ιστορία για εκείνα που παρηγορούν αλλά και που αφυπνίζουν, για τις καταστροφικές ενέργειες αλλά και τα θαύματα για τα οποία είναι ικανοί οι άνθρωποι, για τις ανθρώπινες αξίες και για άξιους ανθρώπους (αλλά και για μερικούς ανάξιους). Μια ιστορία για το θέατρο και μια θεατρική παράσταση για την ιστορία των ανθρώπων, που δεν σταματούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους, που συνεχώς προσπαθούν να κτίσουν καινούριες βεβαιότητες, όταν χάνουν αυτές που είχαν, άλλες σωστές άλλες λάθος, για όσους διαρκώς αλλάζουν, αλλά κατά βάθος μένουν πάντα ίδιοι, για όσους δεν σταματούν να ψάχνουν πού θα βρουν μια καλύτερη ζωή ή έστω…την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Μια ιστορία για την καθόλου εύκολη αλλά υπέροχη ζωή τους.

Σ’ έναν τόπο έρημο σκοτεινό και άδειο (ή μήπως σε μια άδεια σκηνή θεάτρου;) φτάνουν επτά άνθρωποι ταλαίπωροι, κυνηγημένοι, σκονισμένοι, εξαντλημένοι, πεινασμένοι και κυρίως πολύ πολύ φοβισμένοι. Από τα ρούχα που φορούν, παρότι τώρα σέρνονται κουρελιασμένα, βρώμικα και λίγο αταίριαστα πάνω τους, μπορεί εύκολα να μαντέψει κανείς πως πρέπει κάποτε να έζησαν μεγάλες δόξες. Μάλλον πρόκειται για παλιούς βασιλιάδες, πριγκίπισσες, γενναίους ιππότες, σοφούς μάγους και πλούσιες αρχόντισσες, που τους έπληξε μια μεγάλη συμφορά ή μια ξαφνική καταστροφή (ή μήπως είναι απλώς ένας θίασος άνεργων περιπλανώμενων θεατρίνων, που ψάχνει μέρος για να στήσει την παράστασή του;). Ψάχνουν πάντως. Ψάχνουν να σωθούν; Να κρυφτούν; Να ξεχάσουν χωρίς να ξεχαστούν; Ένα, όμως, γνωρίζουμε στα σίγουρα: ψάχνουν να βρουν την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. («Να την κάνουν τι;» θα ρωτούσε κάποιος περίεργος και λίγο ενοχλητικός αλλά… αν δεν αφήσουμε και λίγο μυστικό να αιωρείται, τι ενδιαφέρον απομένει σε μια ιστορία μυστηρίου;)  Ένα μπορούμε, πάντως, να αποκαλύψουμε για την ώρα. Κάτι ακόμα πιο μυστηριώδες που τους συνέβη. Εκεί που επικρατούσε σκοτάδι μέσα, έξω κι ολόγυρα στους επτά ήρωές μας, εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά τους, κατάχαμα, ένας ολοστρόγγυλος φωτεινός κύκλος. Κανείς δεν ξέρει από πού φωτίζει και πώς φέγγει. Αλλά… όποιος πατάει μέσα στον κύκλο αυτόν και τον λούζει το φως του, αυτομάτως κάτι παθαίνει… Σαν να μεταμορφώνεται! Οι ιστορίες αρχίζουν να αναβλύζουν η μια μετά την άλλη, σαν από συντριβάνι μέσα, και γύρω από αυτόν τον φωτεινό κύκλο, οι ήρωες ξαναβρίσκουν την παλιά τους λάμψη που όλα έδειχναν πως είχαν χάσει για πάντα. Ανακαλύπτουν, όμως, και κάποιες πλευρές τους αλλιώτικες, επικίνδυνες, που φαίνεται πως αγνοούσαν ακόμα και οι ίδιοι. Η συνέχεια επί σκηνής.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου-Αυγουστίνος Κούμουλος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Παίζουν: Ελένη Δαφνή, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Μαρία Μοσχούρη, Άλκης Μπακογιάννης, Γιώργος Μπουφίδης, Παύλος Παυλίδης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 15.00 & Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00. Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία στις 10.00.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ ομαδικό (από 10 άτομα και πάνω), 6€ σχολικό (για μαθητικές παραστάσεις)

Trailer: https://bit.ly/3pK7ACd

Όλες οι φωτογραφίες (high res): https://bit.ly/3oyo3c1

Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3oxMjuU

Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη”!
Για να την κρατήσεις ανοιχτή:
http://www.porta-theatre.gr/index.php/el/stirikse-mas
Μεσογείων 59, 115 26, Αθήνα
Τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείου:
Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή 17.00-22.00
Σάββατο 10.00-12.00 και 17.00-22.00
Κυριακή 13.00-20.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πόσο κοστίζει να ζεις

της Μαρτίνα Μάγιοκ

Έως 14/4

&

Ο Γιατρός της Τιμής του

του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα

Έως 17/4

Αυλαία ρίχνουν στις 14 και στις 17 Απριλίου αντίστοιχα οι φετινές παραγωγές του θεάτρου ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Πόσο κοστίζει να ζεις; της Μαρτίνα Μάγιοκ και Ο Γιατρός της Τιμής του του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο Πόσο κοστίζει να ζεις; αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και αν εκείνοι λαχταρούν τη σύνδεση. Ο Γιατρός της Τιμής του, ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου δραματουργού του χρυσού αιώνα στην Ισπανία, είναι μια παράσταση σκοτεινή και ποιητική, που εναλλάσσει τη δυναμική πλοκή με φιλοσοφικούς τόνους και το ερωτικό θρίλερ με το σαρδόνιο χιούμορ.

Λίγα λόγια για το  Πόσο κοστίζει να ζεις;

 Το Πόσο κοστίζει να ζεις; είναι ένα ειλικρινές, αυθεντικό έργο που καλεί το κοινό να εξετάσει διαφορετικές οπτικές των προνομίων και της ανθρώπινης επαφής, μέσα από δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: ενός πρώην οδηγού φορτηγού και της πρώην γυναίκας του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της νέας του φροντίστριας.

Τέσσερις άνθρωποι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους. Για δύο από αυτούς οι αναπηρίες είναι εξωτερικές, αλλά όλοι ανακαλύπτουν ότι κρύβουν εσωτερικές, καθώς μάχονται ανά ζεύγη για να επανακαθορίσουν τις αξίες τους. Αξίες που ψυχορραγούν μετά τα πλήγματα μιας αμείλικτης πραγματικότητας, που συνθλίβει τις ανθρώπινες προσδοκίες με κυνισμό. Τι σημαίνει να ζεις τελικά; Να επιβιώνεις απλώς ή κάτι περισσότερο; Και ποιο είναι το κόστος που πρέπει να καταβάλεις; Πόσο αντέχεται η απομόνωση που επιβάλλει ο τρόπος μιας παραγωγικής ζωής, προκειμένου να τα βγάλεις πέρα οικονομικά; Ποιοι είναι οι παρίες του σήμερα και πόσο εύκολο είναι να χαθούν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη; Ένα τρυφερό όσο και σκληρό έργο λυρικού ρεαλισμού, που χάρισε στην νεαρή Πολωνο-αμερικανίδα συγγραφέα του το Βραβείο Πούλιτζερ το 2018.

Συγγραφέας: Μαρτίνα Μάγιοκ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Video: Βασίλης Παπατσαρούχας

 

Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 18€, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων/ΑμΕΑ

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας

(high res) https://bit.ly/3nfPMw1

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

 Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/2Yf03jP

  Λίγα λόγια για τον Γιατρό της Τιμής του

Ο βασιλιάς Πέδρο ο Α’ της Καστίλλης επισκέπτεται τη Σεβίλλη. Λίγο έξω από την πόλη, ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα θα κάνει τον διάδοχο και αδερφό του, Ενρίκε, να ξανασυναντηθεί με έναν έρωτά του που νόμιζε χαμένο, τη Δόνια Μενθία. Εκείνη, όμως, είναι πλέον παντρεμένη με τον επιφανή Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς. Σύντομα το ερωτικό τρίγωνο θα εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες απόπειρες ελέγχου μιας έκρυθμης κατάστασης. Η έκταση των επιπλοκών θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις, πλήττοντας κάθε βεβαιότητα που αφορά στους ήρωες του έργου

Ο Γιατρός της τιμής του (1635) είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και αμφιλεγόμενα έργα της ισπανικής Χρυσής Εποχής (17ος αιώνας). Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέδρο της Καστίλλης (1350-1369) και ανήκει στην κατηγορία των θεαματικών “δραμάτων τιμής”, στα οποία οι κύριοι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν επιτακτικές αλλά και αντικρουόμενες επιταγές. Ο Γιατρός της Τιμής του είναι ένα έργο ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά σκοτεινό, που περιγράφει έναν κόσμο ηθικού και πνευματικού τέλματος. Για περισσότερα από 350 χρόνια, το έργο και ο συγγραφέας τυγχάνουν ακραίων αντιδράσεων από τους αναγνώστες και τους θεατές, από σκληρές ύβρεις έως άκρατο ενθουσιασμό.

Συγγραφέας: Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα

Ειδικές κατασκευές: Εργαστήριο Δήμητρας Καίσαρη

Φωτογραφίες-Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επικοινωνία & Προβολή: Ελεάννα Γεωργίου

Διανομή

Δον Γκουτιέρε: Γιώργος Παπαπαύλου
Δόνια Μενθία: Αμαλία Καβάλη
Δον Ενρίκε: Μελαχρινός Βελέντζας
Δον Πέδρο: Στέργιος Ιωάννου
Δον Αρίας/Λουντοβίκο: Φώτης Στρατηγός
Δόνια Λεονόρ/Χαθίντα: Ελένη Δαφνή
Δον Ντιέγκο: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κοκίν: Παύλος Παυλίδης


Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 20€ Σάββατο & Κυριακή, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων, ΑμΕΑ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.Φωτογραφίες (high res): https://bit.ly/3E5ysRR

Trailer: https://bit.ly/3rki9gd

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3n0vBTW

Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη”!
Για να την κρατήσεις ανοιχτή:
http://www.porta-theatre.gr/index.php/el/stirikse-mas
Μεσογείων 59, 115 26, Αθήνα
Τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

  PortaTheatreAthens
PortaTheatre

ΠΟΡΤΑ COVID FREE