Kaja Kallas /Η πρωθυπουργός της Εσθονίας αναλύει την πολιτική του “έξυπνου αποκλεισμού” του Πούτιν
Η ρωσική επιθετικότητα δεν θα καμφθεί αν ο Putin τελικά θεωρήσει ότι βγήκε κερδισμένος από αυτό τον πόλεμο, όπως αναδεικνύει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της στους New York Times η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas.
‘Αρθρο στους ΝΥΤ της Εσθονής πρωθυπουργού που μέρος αυτού διαβάσαμε σε newsletter της ΑΤΗνεα δια χειρός Μαριάννας Σκυλακάκη 
Ο στόχος του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι απλός, εξηγεί: «Ο κ. Putin δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο. Δεν μπορεί καν να σκεφτεί ότι κέρδισε, αλλιώς η όρεξή του θα μεγαλώσει. […] Για να ελέγξουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας, πρέπει να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική έξυπνου περιορισμού».
Αυτή η πολιτική «έξυπνου περιορισμού», όπως την περιγράφει, έχει μια σειρά από συστατικά: από την παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία στον οικονομικό αφοπλισμό της ρωσικής πολεμικής μηχανής και στην αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, που ο Putin στοιχηματίζει ότι θα αποσταθεροποιήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες τους επόμενους μήνες.
Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε και, αν χρειαστεί, να πολεμήσουμε. «Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι να είσαι πρόθυμος να χρησιμοποιήσεις στρατιωτική δύναμη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι το σκέλος που με προβληματίζει περισσότερο. Γιατί, στην πράξη, οι χώρες του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη Ρωσία, θέλουν να αποφύγουν μια άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο πάση θυσία, κάτι που είναι ανεξάρτητο της στρατιωτικής ισχύος του, το οποίο ο Putin γνωρίζει και αξιοποιεί προς όφελός του.
Μπορεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία να συνεχίσει να αυξάνει την ισχύ της τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε έναν αγώνα εξοπλισμών απέναντι στη Ρωσία, επιμένοντας στη λογική της «αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής» ως μηχανισμό πρόληψης της επιθετικότητας. Δεν πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη στρατηγική ώστε να επενδύσουμε σε αυτήν το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας;