Τι αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση για τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

Οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία θα λάβουν βασική κρατική ασφάλεια από τον Ιούνιο, δηλαδή τα ίδια οφέλη με, για παράδειγμα, τους αποδέκτες του Hartz IV (Το Hartz IV είναι ο συνηθισμένος όρος για το επίδομα ανεργίας. Αυτό το επίδομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης χρησιμεύει για την εξασφάλιση των ανθρώπων να ζήσουν).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις τα 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων συμφώνησαν  επί αυτού το απόγευμα της Πέμπτης ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Στο εξής οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες – «Αυτό είναι λογικό», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD).

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει πλεονεκτήματα για τους πρόσφυγες πολέμου: Λαμβάνουν υψηλότερα οφέλη και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, λαμβάνουν υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας και μέσα από τα κέντρα εργασίας αποκτούν ένα κεντρικό σημείο επαφής,αμβλύνοντας κατά το δυνατόν τις ανησυχίες τους. Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκαν μεταξύ άλλων και οι τοπικές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τη λεγόμενη οδηγία μαζικής εισροής προκειμένου να δεχθεί πρόσφυγες πολέμου από την 0υκρανία. Η οδηγία ορίζει ότι όσοι ζητούν προστασία δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, αλλά πρώτα να λάβουν άδεια παραμονής για ένα έτος και θα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν. Είναι δυνατή η παράταση αυτής της προστασίας έως και τρία χρόνια. (dpa)