Γαλλία: Η μεγάλη αμφίρροπη πορεία προς το Ελυζέ

Ρυθμιστές οι οπαδοί του Μελανσόν ; 

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κόψει πρώτος και με διαφορά το νήμα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ωστόσο το ρεύμα υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν παραμένει δυνατό, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να καθοριστεί από την ψήφο των οπαδών του αριστερού Μελανσόν οι οποίοι από αντίδραση και μόνο να ψηφίσουν Λεπέν, παρά τις αποτρεπτικές δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη. – (Ο Μελανσόν αποτελεί ένα τμήμα της γαλλικής αριστεράς και σύμφωνα με έρευνες που έγιναν απορρόφησε ένα μεγάλο κόμματι της γαλλικής κοινωνίας που αισθάνθηκε ότι βρίσκεται εδώ και χρόνια στριμωγμένο στη γωνία.) 

 

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε νικήσει εύκολα την Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας το 66% των ψήφων. Πέντε χρόνια μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να συνεχίζει να κυριαρχεί στην γαλλική πολιτική σκηνή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα διατηρήσει την προεδρία, ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να χαράζει τον δικό της πολιτικό δρόμο, ελπίζοντας να βρεθεί στο Ελιζέ.

Η πορεία δείχνει μια πολύ πιο στενή σύγκρουση στον δεύτερο γύρο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, νέα δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για λογαριασμό των Le Parisien, France Télévisions και Radio France, δείχνει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει στην γαλλική προεδρία με ποσοστό 54% και την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 46%.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Η Λεπέν μπορεί να υπολογίζει στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να την υποστηρίξουν στις 24 Απριλίου.

Από την άλλη, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την Λεπέν στον β’ γύρο. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ… δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν… δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε. Όμως, πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι πιθανό να μην ψηφίσουν, ενώ άλλοι θα μοιραστούν ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α’ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ  

Μακρόν και Λεπέν οι επικρατέστεροι στην πολιτική σκηνή

Η επανάληψη του γύρου του 2017 επιβεβαιώνει ότι το χάσμα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς δεν έχει πλέον σημασία στη Γαλλία και έχει αντικατασταθεί από μια αντίθεση μεταξύ ενός κυρίαρχου μπλοκ που είναι φιλοευρωπαϊκό και ανοιχτό στον έξω κόσμο, από τη μια πλευρά, και ένα μέτωπο εθνικιστών, από την άλλη.

Και οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αφήνοντας την παραδοσιακή Δεξιά και Αριστερά σε μια ακόμη πιο σαθρή κατάσταση από ό,τι πριν. Ο Μακρόν από το 24% του α΄γύρου το 2017 άγγιξε το 27,6% την Κυριακή, ενώ η Λεπέν από το 21,3% έφτασε στο 23,4%.

Το χάσμα μεταξύ τους, όμως, είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά, δείχνοντας ότι ο Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους παρά τις διαμάχες στα τελευταία μέτρα της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης συμβουλευτικών εταιρειών με κρατικές δαπάνες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ακροδεξιό μπλοκ -η Μαρίν Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Αινιάν- συγκέντρωσαν το 30% των συνολικών ψήφων.

Ο Ζεμούρ δεν έγινε Τραμπ

Ο τηλεοπτικός σταρ, Ερίκ Ζεμούρ, που έγινε πολιτικός, τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε ακόμη και δεύτερος, πίσω από τον Μακρόν, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κατρακύλησε θεαματικά στις δημοσκοπήσεις, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ήρθαν στο φως παλαιότερα σχόλιά του στα οποία επαινούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρκέστηκε σε ένα πενιχρό 7%.

Παρά τις σκληρές μάχες τους σε όλη την εκστρατεία, υποστήριξε γρήγορα τη Μαρίν Λεπέν. «Έχω διαφωνίες με τη Μαρίν Λεπέν», είπε ο Ζεμούρ στην ομιλία του την Κυριακή, «αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι στη Μαρίν Λεπέν που έχει αφήσει να μπουν στη χώρα 2 εκατομμύρια μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο καλώ τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν», είπε.

Το εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ακροδεξιά συμμαχία αποτελεί ερώτημα. Πάντως, ο Νικολά Μπέι και ο Ζιλμπέρ Κόλαρντ, δύο ευρωβουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα της Λεπέν για να ενταχθούν σε αυτό του Ζεμούρ – δεν ενέκριναν μια πιθανή συμμαχία μαζί της, σε περίπτωση που κερδίσει τον β΄ γύρο.

Μελανσόν, ο τελευταίος της Αριστεράς

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν βρέθηκε στην τρίτη θέση με 21,95%, καταφέρνοντας να σαρώσει τις περισσότερες από τις αριστερές ψήφους της χώρας. Σύμφωνα με το Politico, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου, αφού, παρόλο που οι δημοσκόποι κατέγραφαν την άνοδό του τις τελευταίες εβδομάδες, κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο κοντά στην Λεπέν.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις και τελικά επωφελήθηκε από το γεγονός ότι θεωρείται ο μόνος βιώσιμος υποψήφιος της Αριστεράς. Άλλοι αριστεροί υποψήφιοι, όπως ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ και ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων, κατέληξαν με χαμηλότερα ποσοστά από το αναμενόμενο.

Οι ψηφοφόροι του αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στον β’ γύρο. «Δεν πρέπει να δώσετε καμία ψήφο στην Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές κατά την ομιλία του, την Κυριακή. Ωστόσο, δεν ζήτησε συγκεκριμένα ψήφο υπέρ του Μακρόν – αφήνοντας το εκλογικό του σώμα με την επιλογή μεταξύ του να μην ψηφίσει και να στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Μελανσόν ενδέχεται να απέχουν από τον δεύτερο γύρο, προέβλεψε δημοσκόπηση του Ifop την Κυριακή, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.

Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα είναι νεκρά

Αυτές οι προεδρικές εκλογές ολοκλήρωσαν αυτό που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2017: Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα – το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συντηρητικοί Les Républicains – έχουν πλέον καταστραφεί οριστικά και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να ανακάμψουν.

Η Βαλερί Πεκρές, η οποία εκπροσωπούσε το Les Républicains, συγκέντρωσε κάτω από το 5%. Αυτό προκαλεί διπλή αμηχανία, όπως αναφέρει το Politico: Δεν είναι μόνο το χαμηλότερο αποτέλεσμα για το κόμμα στην ιστορία του, αλλά σημαίνει επίσης ότι το Les Républicains δυνητικά δεν θα λάβει αποζημίωση για τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας -καθώς τα κόμματα πρέπει να φτάσουν το όριο του 5% για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Οι μακροχρόνιες διχόνοιες, δε, έγιναν σαφείς αμέσως μετά τα αποτελέσματα, καθώς η Πεκρές είπε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Μακρόν, ενώ ο δεξιός εσωτερικός αντίπαλός της, Ερίκ Σιοτί, είπε ότι δεν θα το κάνει.

Όσο για τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, δεν μπόρεσε να αγγίξει ούτε το 2%. Αυτό είναι τρεις φορές λιγότερο από το ήδη ιστορικά χαμηλό ποσοστό του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, το 2017.

Με πληροφορίες από το Politico και τη Lifo.gr