«Φόρος αλληλεγγύης» για περιουσίες άνω των 3 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στην Ισπανία

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δέσμης νέων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, η Montero (PSOE/S&D) εξήγησε ότι τα νέα φορολογικά μέσα θα επηρεάσουν την περιουσία, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εταιρικό φόρο, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. [EPA-EFE/FERNANDO VILLAR]

Η Ισπανίδα υπουργός Προϋπολογισμού, María Jesús Montero, ανακοίνωσε την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) την εφαρμογή από το 2023 ενός «φόρου αλληλεγγύης» για τους πλουσιότερους ανθρώπους, τους πολίτες με περιουσία άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ: ένα μέτρο «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δέσμης νέων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, η Montero (PSOE/S&D) εξήγησε ότι τα νέα φορολογικά μέσα θα επηρεάσουν την περιουσία, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εταιρικό φόρο, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για έναν «φόρο αλληλεγγύης», είπε, για περιουσίες άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα επηρεάσει 23.000 φορολογούμενους, το 0,1% του συνόλου στην Ισπανία.

Η Montero πρόσθεσε ότι ο νέος φόρος, ο οποίος θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024, έχει τη δυνατότητα να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μερικές ισπανικές περιφέρειες που κυβερνώνται από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) και άλλες που κυβερνώνται από τους σοσιαλιστές είχαν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μια σκληρή «φορομαχία», με σημαντικές μειώσεις φόρων, με στόχο την αποπλάνηση των ψηφοφόρων.

Τον Μάιο του 2023, η Ισπανία θα πραγματοποιήσει δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται το πρώτο τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Pedro Sanchez με τους Unidas Podemos (GUE/NGL). Μετά από αυτό, τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους

«Φορολογική Παιδαγωγική»

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας να συμβάλει και το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού ρεκόρ, και γι’ αυτό, τόνισε η υπουργός, είναι απαραίτητο να «ασκηθεί φορολογική παιδαγωγική».

Ο νέος φόρος θα έχει τρία κλιμάκια: συντελεστής 1,7% για περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 3 και 5 εκατ. ευρώ, 2,1% για περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ και 3,5% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ισπανική αριστερή κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου κατά μία μονάδα, στο 27%, και για τα κεφαλαιακά κέρδη άνω των 200.000 ευρώ, στο 28%, δύο μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές.

Μαζί με τον «φόρο αλληλεγγύης» για τα υψηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει σύντομα νέα μέτρα τροποποίησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε να ευνοηθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αυξάνοντας το ανώτατο όριο των φορολογικών μειώσεων που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ. Το μέτρο έχει εισπρακτικό δυναμικό 1.881 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Ομοίως, εισοδήματα ύψους 15.000 ευρώ (1.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι σήμερα) θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (IRPF).

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 23% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο του 1 εκατ. ευρώ και τον προσωρινό περιορισμό των εκπτώσεων για ζημίες προηγούμενων ετών που μπορούν να εφαρμόσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.