Μunch Museum / O Έντβαρντ Μουνκ στο «σπίτι» του στο Όσλο

Διάσημη για τα φιόρδ και τη φυσική ομορφιά των τοπίων της, η Νορβηγία τα τελευταία χρόνια επενδύει σοβαρά και στον πολιτισμό. Δίπλα στη διάσημη Όπερα, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, και σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, το διάσημο Μουσείο Munch προκαλεί το ενδιαφέρον και όχι μόνο εξάπτει τη φαντασία αλλά και πυροδοτεί συζητήσεις με την εκκεντρική εμφάνισή του.
Ο σχεδιασμός του προτείνει μια νέα μουσειακή εμπειρία που συνδέει τη σύγχρονη λειτουργία της πόλης με την ιστορία της. Ολοκληρώθηκε από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Εstudio Herreros και φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης και πολιτιστικών αντικειμένων από τη Νορβηγία και χιλιάδες έργα τέχνης του Edvard Munch.

Το μουσείο χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την τοποθεσία και την «εμφάνισή» του. Παρότι ο σχεδιασμός του ήταν αυτός προκρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, ο συμπαγής όγκος του κτιρίου, το επικλινές επάνω μέρος του αλλά και η κεντρική θέση του στη νέα διαμόρφωση του λιμανιού δίχαζε για πολλά χρόνια την πόλη. Προκειμένου να μην καταλάβει μεγάλη έκταση δημόσιου χώρου, η κατασκευή εκτείνεται σε ύψος 60 μέτρων και αποτελείται από 13 ορόφους, ενώ η θεμελίωσή της έχει γίνει μέσα στο νερό.

Το ισόγειο στεγάζει εστιατόριο, καφέ, γραφεία, ερευνητική βιβλιοθήκη, τμήμα εκπαίδευσης κ.λπ., ενώ οι εκθεσιακοί χώροι ξεδιπλώνονται σταδιακά, καθώς οι επισκέπτες ανεβαίνουν προς το εστιατόριο και το παρατηρητήριο στον τελευταίο όροφο.

Με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, το Εstudio Herreros ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση βιωσιμότητας με τον σκελετό, τα συστήματα εξαερισμού και ολόκληρη την κατασκευή να εφαρμόζουν τα πιο σύγχρονα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Μεταξύ άλλων, οι όψεις καλύπτονται με διάτρητο αλουμίνιο σε μια σειρά από αδιαφάνειες που, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Juan Herreros, «δημιουργούν αινιγματικές πτυχές της δομής του κτιρίου». Ωστόσο, εκτός από το οπτικό παιχνίδι, τα πάνελ ρυθμίζουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας.

munchmuseet.no Το διαβάσαμε στην Καθημερινή. σε δημοσίευμα που αφορά τέσσερα νέα μουσεία στον κόσμο.