ΗΠΑ, ενδιάμεσες εκλογές: Η προοπτική επικράτησης των Δημοκρατικών είναι πενιχρή

 Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 

Μετά την ανατροπή τον περασμένο Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της απόφασης Roe v. Wade – αμβλώσεις – δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αποφύγουν μια ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά αν το καλοκαίρι –  μετά την αναταραχή και τις διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. – ανήκε στους Δημοκρατικούς, στα μέσα Οκτωβρίου, η δυναμική τους φαίνεται να χάνεται.

Πρόσφατη έρευνα του CBS News/YouGov καταδεικνύει ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται 2 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Ρεπουμπλικανούς στη γενική ψηφοφορία για το Κογκρέσο – ένα μέτρο που συνδέεται στενά με τις επιδόσεις ενός κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές.

Δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα έδειξε ότι οι ψηφοφόροι τείνουν να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς με διαφορά 49% προς 45%. Οι ανεξάρτητες γυναίκες – ένα κρίσιμο εκλογικό σώμα για τους Δημοκρατικούς σε πολιτείες και περιφέρειες με διακυμάνσεις – μετακινήθηκαν αιφνιδίως προς τους Ρεπουμπλικανούς μέσα σε ένα μήνα

Για τους Δημοκρατικούς, η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Οι τιμές της βενζίνης, αφού έπεσαν για εβδομάδες, ανεβαίνουν και πάλι. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου και το χρηματιστήριο, παρά το ράλι της Δευτέρας, δέχεται πλήγμα. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι σφυροκοπούν τους Δημοκρατικούς για την οικονομία και την εγκληματικότητα σε ένα μπαράζ διαφημίσεων μετά την Ημέρα της Εργασίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την πρόωρη ψηφοφορία να έχει ήδη ξεκινήσει σε σημαντικές πολιτείες.

“Κοίτα, φίλε, ασχολούμαι με αυτό εδώ και 30 χρόνια και είναι πάντα η περίοδος στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι εκλογές αρχίζουν να γέρνουν  προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση”, δήλωσε ο Mark Longabaugh, ένας προοδευτικός διαφημιστής που εργάστηκε στην εκστρατεία του Bernie Sanders, το 2016. “Βρισκόμαστε λοιπόν σε αυτή τη στιγμή και νομίζω όλα φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση των Ρεπουμπλικάνων. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταλάβει το πάνω χέρι”.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το τοπίο φαινόταν πολύ καλύτερο για τους Δημοκρατικούς. Το κόμμα είχε υπεραποδώσει στις ειδικές εκλογές για το Κογκρέσο στη Νεμπράσκα, τη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη. Στο ρεπουμπλικανικό Κάνσας, ένα ψηφοδέλτιο κατά των δικαιωμάτων των αμβλώσεων κατέρρευσε. Ακόμη και τα ποσοστά δημοτικότητας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέβαιναν, μετά από μια σειρά νομοθετικών νικών.

Αλλά αυτό συνέβαινε όταν η υπόθεση Roe βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα σχεδόν κάθε μέρα, ή όταν  στον Τύπο κυριαρχούσαν άρθρα για τα όπλα μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Uvalde του Τέξας, οι οποίοι προς στιγμήν έθεσαν σε θέση άμυνας τους Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές της χρήσης όπλων.

Σήμερα, καθώς ο Οκτώβρης τελειώνει, η είδηση δεν είναι πια ένας μαζικός πυροβολισμός ή ένα 10χρονο θύμα βιασμού, αλλά “η τιμή της βενζίνης στο Roanoke που αυξήθηκε κατά 32,1 σεντς”, “ο υψηλός πληθωρισμός που φρενάρει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές” ή “η αυξανόμενη εγκληματικότητα και η κρίση της φαιντανύλης στο προσκήνιο της κούρσας του κυβερνήτη του Μίσιγκαν”.

Στη δημοσκόπηση των New York Times/Siena College, μόλις το 5% των ψηφοφόρων ανέφερε την άμβλωση ως το σημαντικότερο θέμα. Το 44% ανέφερε οικονομικές ανησυχίες – στις οποίες οι ψηφοφόροι προτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους έναντι των Δημοκρατικών με μεγάλη διαφορά.

“Νομίζω ότι είχαμε τρεις πραγματικά καλές εβδομάδες τον Αύγουστο που όλοι ήταν ικανοποιημένοι”, δήλωσε σύμβουλος των Δημοκρατικών που συμβουλεύει μεγάλους δωρητές του κόμματος. “Λέγαμε: “Ναι, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να ξεπεράσουμε δύο χρόνια γεμάτα σκατά””. “Τώρα”, είπε, “δεν φαίνεται να είναι και τόσο καλά τα πράγματα. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι 50-50 στη Γερουσία, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει χαθεί προ πολλού”.

Οι ενδιάμεσες εκλογές αναμενόταν πάντα να είναι τιμωρητικές για τους Δημοκρατικούς, με το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο να υφίσταται ιστορικά απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές. Εν μέρει, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν αυτή την πραγματικότητα που έρχεται στο προσκήνιο καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών – ότι “τα πράγματα κατασταλάζουν λίγο στα παραδοσιακά πρότυπα”, δήλωσε η Celinda Lake, εξέχουσα δημοσκόπος των Δημοκρατικών που ήταν σύμβουλος του Biden στην προεκλογική εκστρατεία, το 2020.

Το είδος των ψηφοφόρων που μετακινούνται αργά σε μια εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε η Celinda Lake, τείνει να ανταποκρίνεται καλά σε αυτό που πιστεύει ότι θα είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη των γεγονότων στην οικονομία, οπότε εμφανίζεται ανήσυχο για τον πληθωρισμό και το χρηματιστήριο. Το ίδιο ανήσυχο είναι και για τις τιμές της βενζίνης.Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμώ ότι εμείς οι Δημοκρατικοί πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ότι έχουμε την καλύτερη οικονομική ατζέντα”.

Ο Μπάιντεν έχει επωμισθεί αυτό τον αγώνα. Στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Δυτική Ακτή το Σαββατοκύριακο, επέμεινε ότι “η οικονομία μας είναι πανίσχυρη”. Και λίγοι Δημοκρατικοί είναι τόσο ταραγμένοι σήμερα όσο ήταν σε προηγούμενες ενδιάμεσες χρονιές, συμπεριλαμβανομένου του 2010, όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν περισσότερες από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πορεία προς εκείνες τις εκλογές, το Gallup έβλεπε τους Ρεπουμπλικάνους να προηγούνται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο γενικό ψηφοδέλτιο για το Κογκρέσο. Οι αριθμοί φέτος είναι πολύ πιο κοντά, με τους Δημοκρατικούς να εξακολουθούν να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα στη γενική ψηφοφορία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του FiveThirtyEight.

Ο Pete Giangreco, επί μακρόν σύμβουλος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι η ιδέα ότι υπήρξε “μεγάλη μετατόπιση” στο εκλογικό σώμα είναι “δύσκολο να γίνει πιστευτή”, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις σε πολιτειακές και περιφερειακές κούρσες ήταν αμφίρροπες εδώ και εβδομάδες.

“Δεν βλέπουμε κάτι σαν το 2010 ή το 2014”, είπε. “Μέχρι τώρα, όλοι ήταν σε πλήρη αναβρασμό και πανικό εκείνα τα χρόνια, και σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Αυτή η χρονιά είναι διαφορετική. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν είναι ούτε το 2010 ούτε το 2014”.

Μια διαφορά από τους μεσοπρόθεσμους εκλογικούς κύκλους πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι οι Δημοκρατικοί φέτος εξακολουθούν να επωφελούνται, αν και λιγότερο απ’ ό,τι κάποτε φαινόταν πιθανό, από το θέμα των αμβλώσεων- Roe – και από μια προκριματική περίοδο που φόρτωσε τους Ρεπουμπλικανούς με μια σειρά σκληροπυρηνικών υποψηφίων – αυτό που ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαρακτήρισε ως ζήτημα “ποιότητας υποψηφίου”. Είναι πιθανόν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις να μην καταγράφουν τη σημασία της αύξησης των εγγραφών ψηφοφόρων που προσανατολίζονται προς τους Δημοκρατικούς μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά των αμβλώσεων.

“Όποιος σας λέει ότι ξέρει ποια θα είναι η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές, μπλοφάρει”, δήλωσε η Celinda Lake.

Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περάσει μπροστά από τους Δημοκρατικούς στις κούρσες για τη Γερουσία των ΗΠΑ στη Νεβάδα και το Ουισκόνσιν, ενώ η κατηγορία ότι ο Χέρσελ Γουόκερ ενθάρρυνε και πλήρωσε για την άμβλωση μιας πρώην φίλης του δεν φαίνεται να τον έχει βυθίσει στη Τζόρτζια, όπου η εν λόγω κούρσα για τη Γερουσία είναι στα όρια μεταξύ των δύο κομμάτων. Η Γερουσία είναι αμφίρροπη και σχεδόν κανένας Δημοκρατικός δεν ποντάρει σε μια καλή νύχτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, υπήρχε τουλάχιστον κάποιο άνοιγμα μεταξύ των Δημοκρατικών στο ενδεχόμενο να τα καταφέρουν.

“Αισθανόμαστε σαν ένα ενδιάμεσο εκλογικό διάστημα όπου είμαστε υπεύθυνοι [για τον Λευκό Οίκο], και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό”, δήλωσε η Μόλι Μέρφι, δημοσκόπος των Δημοκρατικών που είναι πρόεδρος της Impact Research, της εταιρείας που ήταν επικεφαλής των δημοσκοπήσεων του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. “Δεν αισθάνομαι ότι οι Δημοκρατικοί θα πετύχουν πολλά στο τέλος της μέρας, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα τα πάμε καλύτερα από ό,τι αρχικά πίστευα. Δε νομίζω ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν μια σπουδαία βραδιά, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να είναι πόσο άσχημη θα μπορούσε να είναι η βραδιά”.

DAVID SIDERS
ΠΗΓΗ