Υπάρχει σχέση μεταξύ του πόσο ασκείστε και του πόσο καλά μπορείτε να θυμάστε πράγματα.

Γιατί έχει σημασία: Αλλά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, καταδεικνύει ότι διαφορετικές μορφές άσκησης μπορούν να ωφελήσουν διαφορετικές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η μνήμη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σωματικής δραστηριότητας Fitbit ενός έτους από τους συμμετέχοντες στη μελέτη και στη συνέχεια τους έκαναν τεστ μνήμης. Διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν πιο δραστήριοι θυμόντουσαν καλύτερα πού βρίσκονταν τα πράγματα τους, λεπτομέρειες από τη ζωή τους, από δικές τους ή ιστορίες άλλων, όπως και λέξεις από ξένες γλώσσες.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν σε μια άλλη συναρπαστική ανακάλυψη. Ακριβώς όπως οι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν το σώμα μας ξεχωριστά – σκεφτείτε πως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να ενισχύσει την καρδιά και τα πόδια μας, ενώ οι κάμψεις δικεφάλων δυναμώνουν τα χέρια μας – μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας με διαφορετικούς τρόπους.
Οι άνθρωποι που μόλις είχαν ολοκληρώσει μια αυστηρή προπόνηση, όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, ήταν ιδιαίτερα καλοί στη “χωρική μάθηση”, ή στο να θυμούνται πού βρισκόταν κάτι. Και οι άνθρωποι που είχαν κάνει μια προπόνηση χαμηλότερης έντασης, όπως ένας περίπατος, ήταν καλοί στη “φυσιολογική ανάκληση”, ή στη μνήμη των λεπτομερειών μιας ιστορίας.

SOS: Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας, κάντε έναν γρήγορο γύρο με άλματα. Και αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι σας είπε ο φίλος σας χθες, ίσως να πάτε μια βόλτα. Αξίζει να προσπαθήσετε!

axios.com