ΙΤΑΛΙΑ: Η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετωπίζει δύσκολη μάχη κι έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα αν φυσικά καταφέρει να βρει άκρη τόσο με τον Μπερλουσκόνι όσο και με τον Σαλβίνι.

Πόσο μπορεί να αντέξει μια ιταλική κυβέρνηση; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα σε μια χώρα που είχε 67 κυβερνήσεις τα τελευταία 76 χρόνια. Τώρα η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Αδέλφια της Ιταλίας”, πρόκειται να αναλάβει την πρωθυπουργία και τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Η οικονομία οδεύει προς ύφεση, λέει το ΔΝΤ, ενώ οι τιμές για τον καταναλωτή εκτοξεύονται, ιδίως για την ενέργεια – εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλά ενώ η ίδια έχει υποσχεθεί – τουλάχιστον προεκλογικά – συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία, ο εταίρος του συνασπισμού της Μελόνι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της Forza Italia, μάλλον δεν συμφωνεί μαζί της. Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Μπερλουσκόνι δίνει μάχες για υπουργικές θέσεις, υποτιμά δημοσίως τη Μελόνι και  μάλιστα σε ηχογράφηση που διέρρευσε, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανταλλαγή …ποτών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αμφισβήτησε την υποστήριξη της Ιταλίας προς το Κίεβο.

Ο Μπερλουσκόνι είναι ένας μικρός εταίρος σε σύγκριση με τον πιο ισχυρό Ματέο Σαλβίνι και το δεξιό κόμμα του, τη Λέγκα, αλλά ο Μελόνι έχει επίσης συγκρουστεί με τον Σαλβίνι σε θέματα ενέργειας.

Έτσι, είμαστε εδώ για να δούμε πόσο ζεστός και άνετος παραμένει αυτός ο συνασπισμός, καθώς ο Μελόνι οδεύει προς έναν χειμώνα, έμπλεο προβλημάτων.