Ο δρόμος της επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία είναι ύπουλος

 

Το να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο για την ηγεσία των Τόρις – άρα και την πρωθυπουργία σε περίπτωση εκλογής του –  αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον πρώην πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθεί η απειλή των Εργατικών. Αυτό όμως ενδεχομένως να αποδειχθεί αδύνατον.

Νωρίτερα φέτος, ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε στην παραμονή του στην εξουσία μέχρι που, τελικά, απομακρύνθηκε μέσα σε μια χιονοθύελλα καταδίκης από τους συναδέλφους του βουλευτές Τόρις. Στις τελευταίες ερωτήσεις του πρωθυπουργού, παρέμεινε προκλητικός, αναφερόμενος στον Εξολοθρευτή Σβαρτσενέγκερ με την υπογραφή του “Hasta la vista, baby” και με το σχόλιό του “η αποστολή σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε – προς το παρόν”. Το ¨προς το παρόν” σήμαινε πολλά και ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Μην ξεχνάμε ότι μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Lucius Quinctius Cincinnatus, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη Γερουσία της Ρώμης, πήγε στα χωράφια του για λίγο και επέστρεψε ως δικτάτωρ. “Like Cincinnatus, I am returning to my plough”

Ο πρώην πρωθυπουργός αρέσκεται στο να αφηγείται παραμύθια και, καθώς οι σύμμαχοι του Τζόνσον αρχίζουν να βολιδοσκοπούν τους βουλευτές των Τόρις μετά την προχθεσινή ομιλία παραίτησης της Λιζ Τρας,  φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμμετάσχει στην κούρσα και να  επιστρέψει ως πρωθυπουργός.

Θα ήταν μια ωραία ιστορία, αλλά της λείπουν μερικά κρίσιμα στοιχεία, το πιο προφανές από τα οποία είναι ότι ο Τζόνσον έγινε τοξικός στους ψηφοφόρους μετά τα σκάνδαλα partygate, Chris Pincher και Owen Paterson. Οι δημοσκοπήσεις στα μέλη των Συντηρητικών δείχνουν ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής φιγούρα στο κόμμα εκτός του Γουεστμίνστερ, αλλά για να μπει στο ψηφοδέλτιο σε αυτόν τον ταχύτατο διαγωνισμό ηγεσίας θα πρέπει να πείσει 100 από τους 357 βουλευτές των Τόρις ότι μπορεί να προσφέρει το πολύτιμο αγαθό της ενότητας που τόσο χρειάζεται το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Μπόρις αποχώρησε από το αξίωμά του ως μια βαθιά διχαστική φιγούρα μεταξύ των κοινοβουλευτικών συναδέλφων του, εν μέσω εξέγερσης του υπουργικού συμβουλίου και δεκάδων παραιτήσεων. Για πολλούς, αυτό είναι προσωπικό. Για παράδειγμα, ο βουλευτής των Τόρις Τζον Μπάρον πρότεινε προχθές ότι θα προτιμούσε να μεταβεί σε στάτους ανεξάρτητου βουλευτή παρά να υπηρετήσει υπό τον Τζόνσον.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται περίπου 30 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει πρόθεση μείωσης δαπανών προκειμένου να διασωθεί η οικονομία. Οποιαδήποτε πορεία προς τη νίκη απαιτεί σκληρή δουλειά και να λέει συχνά “όχι” – αλλά αυτά δεν αρέσουν στον Τζόνσον.

Με δεδομένο πλέον το γεγονός της παραίτησης της Λιζ Τρας υπάρχει άραγε κάποιος που θα μπορούσε να ενώσει το Κόμμα;

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εισήλθε δυναμικά στην κούρσα των βουλευτών για την ηγεσία των Τόρις προσελκύει σημαντική υποστήριξη και δεν θα πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το όριο που έχει τεθεί για τις υποψηφιότητες. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός αποδείχθηκε σωστός στις προειδοποιήσεις ότι η Τρας θα ήταν καταστροφή για τη Ντάουνινγκ Στριτ, πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να δυσανασχετούν με τον τελικά καθοριστικό ρόλο που φαίνεται να έπαιξε ο Σούνακ στην καθαίρεση του Μπορίς Τζόνσον και βεβαίως αντιτίθενται σθεναρά στις αυξήσεις φόρων που εκείνος υποστήριξε. Η δεξιά πλευρά του κόμματος δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη φυσιογνωμία, με την Kemi Badenoch και τη Suella Braverman να δείχνουν διστακτικές και να μην δηλώνουν συμμετοχή.

Όλα αυτά αφήνουν την Penny Mordaunt, ένα φαβορί της βάσης που έμεινε πιστή τόσο στον Johnson όσο και, ως αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων, στην Τρας. Θα έδινε στον Σούνακ τη δυνατότητα να τρέξει για τα λεφτά του, αν έμπαινε στο ψηφοδέλτιο. “Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Penny”, δήλωσε ένας βουλευτής προχθές.

Ο Τζόνσον θα σκέφτεται το μέλλον του καθώς επέστρεψε από τις διακοπές του στην Καραϊβική. Έχει όρεξη να δώσει τον αγώνα του και να πείσει τους βουλευτές και το κοινό ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά; Ή, όπως προτείνουν ορισμένοι, θα επιλέξει αντ’ αυτού τον ρόλο του βασιλικού παράγοντα πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποψηφιοτήτων της Δευτέρας; Εξάλλου, ο κύκλος ομιλιών μετά το δείπνο είναι μια προσοδοφόρα προοπτική για τους πρώην πρωθυπουργούς.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτό το πολιτικό τρενάκι του …τρόμου θα συνεχιστεί και, την επόμενη Παρασκευή, η Βρετανία θα έχει έναν ακόμη πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από το New Statesman