Κυρίες και κύριοι… her: Μάργκαρετ, η κόμισσα του Μπλέσινγκτον – Τόμας Λώρενς

Όταν ο πίνακας εκτέθηκε για πρώτη φορά στη Royal Academy of Art, London, το 1822, “έκανε όλο την βρετανική πρωτεύουσα να παραληρεί” κατά δήλωση του λόδου Βύρωνα, απεικονίζοντας την ως : Κυρίες και κύριοι… ✨her✨

Το πορτρέτο αφορά την κόμισσα του Μπλέσινγκτον, Μάργκαρετ και θεωρείται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας του καλλιτέχνη Τόμας Λώρενς να συνδυάζει ακριβείς λεπτομέρειες, όπως το πρόσωπο της κόμισσας, και έναν χαλαρό χειρισμό του χρώματος στο φόντο.

Η μόνη ένδειξη της αριστοκρατικής ιδιότητας της Μάργκαρετ είναι το περιποιημένο με γούνα φόρεμα  – The Wallace collection.

Η Ιρλανδή καλλονή Margaret Power (1789-1849) παντρεύτηκε ως δεύτερο σύζυγό της τον Charles John Gardiner, τον 1ο κόμη του Blessington το 1818. Στη συνέχεια έγινε γνωστή ως Μαργαρίτα, κόμισσα του Μπλέσινγκτον. Η Λαίδη Μπλέσινγκτον δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα το 1822, τη χρονιά κατά την οποία ο Λώρενς ζωγράφισε αυτό το πορτρέτο.

 

σερ Τόμας Λώρενς

Ο σερ Τόμας Λώρενς PRA FRS (γεννήθηκε στο Μπρίστολ, 13 Απριλίου 1769 – απεβίωσε στο Λονδίνο, 7 Ιανουαρίου 1830) ήταν Άγγλος ζωγράφος, μεταξύ των σημαντικότερων προσωπογράφων της εποχής του, συλλέκτης έργων τέχνης και ο τέταρτος πρόεδρος της Royal Academy of Art, London.