«365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – Πρεμιέρα απόψε, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS

«365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – Πρεμιέρα απόψε, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS – Η πρώτη εκπομπή αφορά το Ανατολικό Αιγαίο και καταγράφει στιγμές των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνόρων

Σε μία περίοδο καθημερινής, πλέον, έντασης με την Τουρκία και απειλών προς την Ελλάδα, η Σοφία Παπαϊωάννου στην πρεμιέρα της νέας εκπομπής έρευνας «365 στιγμές», τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2002, στις 23:00, από το ΕΡΤNEWS ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο και καταγράφει στιγμές των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνόρων.

Η εκπομπή αποκαλύπτει ένα άγνωστο τραγικό περιστατικό, που καταδεικνύει τη διαχρονική προσπάθεια των Τούρκων να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Γιώργος Μυλωνάς, επιζών της βύθισης του αλιευτικού «Μαρίτσα» από τουρκική ακταιωρό το 1962, αφηγείται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση την τραγική αυτή ιστορία που τον σημάδεψε. Στο περιστατικό, δύο Έλληνες ψαράδες σκοτώθηκαν από τουρκικά πυρά, ενώ ακόμη τέσσερις, μεταξύ τους και ο Γιώργος Μυλωνάς, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για καιρό στις τουρκικές φυλακές.

Στην ακριτική Ψέριμο, η οποία φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο των τουρκικών αμφισβητήσεων, οι λιγοστοί κάτοικοι δηλώνουν συνηθισμένοι στις τουρκικές προκλήσεις και οι οικογένειες των δυο μοναδικών παιδιών του νησιού προσπαθούν για την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου, πρωτοβουλία που πήρε μεγάλη έκταση στα τουρκικά μέσα.

Η εκπομπή φέρνει, επίσης, στο φως σπάνια έγγραφα της εποχής της Ιταλοκρατίας, που ανακάλυψε στα Ιταλικά Αρχεία της Δωδεκανήσου και αποδεικνύουν περίτρανα την ελληνικότητα των νησιών που αμφισβητούν οι Τούρκοι, ενώ αποκαλύπτει ένα λησμονημένο ζήτημα, αυτό των ελληνικών περιουσιών των Δωδεκανησίων στη Μικρά Ασία. Η εκπομπή ταξίδεψε στο Μπόντρουμ της Τουρκίας, την παλιά Αλικαρνασσό, και βρήκε τις περιουσίες των Ελλήνων. Οι απόγονοι δύο οικογενειών Καλύμνιων με τεράστιες περιουσίες στην Τουρκία εξηγούν ότι οι παππούδες τους κατείχαν νησιά, κτήρια και εκτάσεις στις τουρκικές ακτές και δείχνουν τους οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας τους, που βρήκαν, και οι οποίοι είναι σε ισχύ έως και σήμερα στα τουρκικά κτηματολόγια.

Παρόλο που η εκπομπή θέλουμε να έχει πολλά κοινωνικά θέματα, θεωρήσαμε πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα λόγω και της συνεχιζόμενης προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων, ανέφερε η Σοφία Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

ΕΡΤ