Ο Ρίσι Σούνακ ηγείται της κούρσας για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας, μετά την απόφαση του Μπόρις Γέλτσιν να μη συμμετάσχει στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, κρατώντας ενδεχομένως δυνάμεις για την επόμενη αναμέτρηση. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη δεύτερη υποψηφιότητά του για την κορυφαία θέση και ήδη έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη σχεδόν 180 βουλευτών, πολύ πάνω από το όριο των 100 βουλευτών που έχουν θέσει οι Συντηρητικοί. «Υπηρέτησα ως καγκελάριος σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Σούνακ σε δήλωση του την Κυριακή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές».

Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, δεν θα αναμετρηθεί με το παλιό του αφεντικό Μπόρις Τζόνσον, αφού ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός αποσύρθηκε απροσδόκητα από την κούρσα.

Μοναδικός αντίπαλος του Σούνακ είναι πλέον η πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Πένι Μόρνταουντ, η οποία μόλις και μετά βίας έχει 25 βουλευτές που την υποστηρίζουν, αλλά ελπίζει ότι κάποιοι οπαδοί του Τζόνσον θα στραφούν στο πλευρό της.

Ακόμα, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να περνάει τη δική του “είναι η οικονομία, ηλίθιε” στιγμή της αλήθειας: ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας από “σταθερές” σε “αρνητικές”, επικαλούμενος την αστάθεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Και σε μια σπάνια εκδήλωση γραφειοκρατικής δυσαρέσκειας, αξιωματούχοι του Whitehall κατήγγειλαν τις επερχόμενες περικοπές δαπανών από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ – τον τέταρτο υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως πάνε τα πράγματα, μπορεί να υπάρξει και πέμπτος υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τις 31 Οκτωβρίου, όταν ο Χαντ εκφωνήσει την ομιλία του  στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποκαλύψει το νέο του δημοσιονομικό σχέδιο.

 Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Γιός οικογένειας Ινδών που εργάστηκε για τη βρετανική αυτοκρατορία στις αποικίες της Δυτικής Αφρικής φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Ρίσι Σούνακ σπούδασε στην Οξφόρδη, είναι παντρεμένος με τη μοναχοκόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Infosys (που είχε ξεσηκώσει τα βρετανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης πριν λίγους μήνες επειδή είχε αποκαλυφθεί ότι παρά την τεράστια περιουσία της απέφευγε να πληρώσει φόρο, πράγμα που βάρυνε στην ήττα του Σούνακ από την Λιζ Τρας…) και σήμερα τρέχει προς τον πρωθυπουργικό θώκο μάλλον χωρίς αντίπαλο.