H πολιτική εκμετάλλευση της άγριας δολοφονίας της μικρής Λόλα στο Παρίσι

Ο θάνατος ενός παιδιού είναι η χειρότερη τραγωδία που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς. Ο θάνατος της 12χρονης Λόλα Νταβιέ, η οποία απήχθη, βιάστηκε, δολοφονήθηκε και στη συνέχεια βρέθηκε σε ένα μπαούλο στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού στις 15 Οκτωβρίου, προκαλεί αποτροπιασμό στους συγγενείς του κοριτσιού, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια που πενθεί στο Pas-de-Calais και ότι η κηδεία, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ήταν μια στιγμή έντονης συγκίνησης, είναι ανθρώπινο. Ο καθένας μπορεί να συγκινηθεί από μια τραγωδία της οποίας το θύμα ανήκει στην κατηγορία του πληθυσμού που υποτίθεται ότι προστατεύεται περισσότερο από την κοινότητα: τους ανηλίκους.

Αλλά αν η συγκίνηση είναι ιδιαίτερα κατανοητή, η πολιτική εκμετάλλευση αυτής της δολοφονίας είναι αποκρουστική. Μόλις έγινε γνωστή η αλγερινή υπηκοότητα του υπόπτου, της 24χρονης Dahbia B., το κόμμα του Eric Zemmour αγόρασε χώρο στο Διαδίκτυο με το μικρό όνομα του μικρού θύματος. Και ο Jordan Bardella, εκτελών χρέη προέδρου της Rassemblement National, συνέδεσε τον θάνατο της μικρής με τα αφιερώματα του Εμμανουέλ Μακρόν στον νικητή της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά , Γάλλο αλγερινής καταγωγής, και με τους Αλγερινούς διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από τη γαλλική αστυνομία στις 17 Οκτωβρίου 1961 στο Παρίσι. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να ζητήσουν οι ίδιοι οι γονείς της δολοφονημένης Λόλα να τερματιστεί η πολιτική χρήση του ονόματος του παιδιού τους για να σταματήσει η ανάκτηση λέει πολλά για τον βαθμό του κυνισμού που επικρατεί.

Η πολιτική χρήση αποτρόπαιων “γεγονότων” δεν είναι καθόλου νέο φαινόμενο στη Γαλλία. Χρησιμοποιείται για να προκαλέσουν φόβο και να δικαιολογήσουν τη ρητορική της ασφάλειας ή για να κατευθύνουν την εκδικητικότητα προς μια μειοψηφία του πληθυσμού. Το 1973, στη Μασσαλία, η δολοφονία ενός οδηγού λεωφορείου από έναν ανισόρροπο Αλγερινό προκάλεσε άρθρα μίσους και οδήγησε στο θάνατο περίπου είκοσι Αλγερινών.

Πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί

Η ρητορική του στιγματισμού ενός δολοφόνου λόγω της καταγωγής του, ή ακόμη και η ερμηνεία του εγκλήματός του με βάση την καταγωγή του, εξακολουθεί να λειτουργεί. Σε ένα πλαίσιο όπου τα αντανακλαστικά που βασίζονται στην ταυτότητα, τα οποία εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από τις μνήμες του πολέμου της Αλγερίας, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί, η εκμετάλλευση φτάνει σε ένα ακόμη πιο σκανδαλώδες επίπεδο: χωρίς να γνωρίζουν τίποτα ακριβές για το προφίλ ή το κίνητρο της ύποπτης δολοφόνου, η ακροδεξιά, και ορισμένοι από τη δεξιά, προσπαθούν να παρουσιάσουν την πράξη της ως φυλετική, θρησκευτική ή ακόμη και πολιτιστική. Πρόκειται για μια επικίνδυνη διαδικασία ουσιαστικοποίησης που ισχυρίζεται ότι εξηγεί την τραγωδία όχι με το τι έκανε μια γυναίκα, αλλά με το τι είναι Αλγερινή γυναίκα σε παράτυπη κατάσταση, η οποία έχει την “υποχρέωση να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος”.

Η πολύ αδύναμη εφαρμογή των νόμων που διέπουν την απέλαση των “μεταναστών χωρίς χαρτιά” είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που χρήζει συζήτησης και απαιτεί απαντήσεις. Το ότι ο θάνατος της Λόλα το αναδεικνύει, είναι λογικό. Όμως το να χρησιμοποιείται η δοκιμασία ενός μικρού κοριτσιού για να τροφοδοτήσει τη διαμάχη δεν είναι αξιοπρεπές. Η αγανάκτηση που προκαλεί μια τέτοια δολοφονία είναι ανεξάρτητη από την εθνικότητα είτε του θύματος είτε του φερόμενου ως δράστη.

άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde