Home Προβολεις Ταξίδι στο πανέμορφο Τσεπέλοβο, μερικά χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων

Ταξίδι στο πανέμορφο Τσεπέλοβο, μερικά χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων

by bot

Ταξίδι στο πανέμορφο Τσεπέλοβο, μερικά χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων

 Εν όψει του τριημέρου που έρχεται ιδού μια εξαιρετική ιδέα για να ταξιδεύσετε και να περάσετε όμορφα. Διαβάστε για το Τσεπέλοβο, βορείως των Ιωαννίνων.

Το Τσεπέλοβο είναι χτισµένο σε υψόµετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, στην κορυφή Καζάρμα του όρους Τύμφη,είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Βρίσκεται 51 χλμ. βόρεια από τα Ιωάννινα.

Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσµο από όλα τα Zαγοροχώρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Τσεπέλοβο, στο κέντρο του χωριού
Σοκάκι, Τσεπέλοβο

Με τη χλωρίδα να οργιάζει στο φόντο, δείχνει σαν να έχει ενσωματωθεί ανάγλυφα πάνω στον ίδιο το βράχο, να αποτελεί πλέον προέκταση, κομμάτι του ίδιου του βουνού.

Η ιστορία του χωριού

Η ιστορία του είναι μακρά και δεν θα μπορούσε να μην εμπλέκεται με την Ελληνική Επανάσταση αφού από εκεί το 1820, ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς μαζί με τον δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα, καθοδήγησαν την πρώτη φάση του Αγώνα.

Η εμπορική ακμή του, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως στον τομέα της ξυλείας, χρονολογείται από πιο πριν, κάπου το 18ο αιώνα και ενώ όλα βρίσκονται υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από το 1700 λειτουργούσε εκεί ένα από τα πρώτα σχολεία στο οποίο μάλιστα ο Ψαλίδας εκτελούσε χρέη δασκάλου. Σήμερα απαριθμεί λιγότερους από 300 κατοίκους.

Ο αιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία, Τσεπέλοβο
Τραπεζάκια στην πλατεία, Τσεπέλοβο

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε όσα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου μπορείτε! Δείτε τα σε ένα όμορφο αφιέρωμα!

Η αρχιτεκτονική

Όπως όλα τα γνήσια ηπειρώτικα χωριά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που η πέτρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπου και αν κοιτάξει κανείς. Από τον αιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού ξεκινάει ένα οδοιπορικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του που καλύπτονται κάθε φθινόπωρο από πορτοκαλί φύλλα.

Βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, Τσεπέλοβο
Τσεπέλοβο, στην πλατεία του χωριού
Στο χωριό κυριαρχεί η πέτρα, Τσεπέλοβο

Οι περίπατοι οδηγούν σε γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, σε κομψές αυλόπορτες πετρόχτιστων αρχοντικών με καμινάδες που καπνίζουν τους χειμερινούς μήνες. Πολλά από τα κτήριά του, έχουν κριθεί διατηρητέα.

Διαβάστε ακόμα:  Το παραδοσιακό χωριό της Ορεινής Αρκαδίας που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα με τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα

Η διαμονή στο μαγευτικό Τσεπέλοβο είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη για τους επισκέπτες, καθώς τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε γραφικούς ξενώνες και χώρους εστίασης.

Παραθυρο σε πέτρινο κτήριο, Τσεπέλοβο

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Στην πλατεία του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του 1753 του Αγίου Νικολάου με το εξάγωνο καμπαναριό στην οποία μπορεί ο καθένας να θαυμάσει αγιογραφίες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, Τσεπέλοβο
Προαύλιο εκκλησίας, Τσεπέλοβο

Μόλις 60 μέτρα πιο πάνω υπάρχουν τα ερείπια του σπιτιού της μεγάλης ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από τον οικισμό και πριν περάσουμε στο Καπέσοβο, κοντά στο φαράγγι “Βικάκι”, υπάρχει η Μονή Αη-Γιάννη Ροκοβού που ιδρύθηκε με προτροπή της αυτοκράτειρας Πουλχερίας το 1028, ενώ οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 18ο αιώνα και έπειτα.

"Κοιτάζοντας" στην πλατεία του χωριού, Τσεπέλοβο

 

Κάθε χειμώνα το “μεγάλο” Ζαγοροχώρι, “σκαρφαλώνει” στις θέσεις των τουριστικών προορισμών. Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται βόρεια αναζητώντας λίγες στιγμές ανάπαυσης, απολαμβάνοντας την αυθεντική ζαγορίτικη φιλοξενία.

Ο επισκέπτης του χωριού απ’ όσο μακριά κι αν έρχεται, είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθεί από την απέραντη άγρια, ορεινή ομορφιά του και τις ζεστές καρδιές των ανθρώπων!

Τσεπέλοβο, ρολόι
Τσεπέλοβο, πανοραμική εικόνα του χωριού

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 ΠΗΓΗ 

You may also like

artpointview.gr @ 2024